Ez a nap is elérkezett. Az Index (részben) alternatív oldalak írásai és persze a Deutsche Bank „vaskos” elemzése alapján lényegében hosszan tartó válságot és lejtmenetet jósol, én pedig a tetejébe még meg is osztom a hírt.
Persze előfordult már, hogy fővonalas hírportálok nehéz időket vetítettek előre, de ez alkalommal több motívumon is megakadt a szemem és úgy gondoltam, érdemes nekünk is beszélni róla.

Az Index így vezeti fel a „Vége az aranykornak, emberöltőnyi szívás jön a világban” című cikkét:

„Az utóbbi 35 év világgazdasági növekedését a globalizáció és a dinamikus népességnövekedés hajtotta, ezek azonban mára kifulladtak, sőt látszólag kezdenek visszájukra fordulni. Ennek pedig az lesz a következménye, hogy a következő 35 évben alacsony növekedés, magas infláció és az adósságok burjánzása vár a világgazdaságra – vagy legalábbis ezt jósolják a legnagyobb német bank elemzői.”

A 35 ínséges esztendő kiváltó okát is hasonló egyszerűséggel fogalmazzák meg:

„A Föld lakossága egyre lassabban fog nőni, egyre inkább elöregedik, és egyre jobban fogja utálni egymást. Ami nem fog jót tenni a jólétnek.”

Ez kapásból ellentmond egy elég makacs és csak kevesek által megkérdőjelezett mémnek, ami szerint a népességnövekedés és az ebből eredő bajok a Föld és az élővilág elsőszámú ellensége és leküzdendő akadálya, aminek megoldásán olyan ismert személyiségek ténykednek igen szorgosan, mint Bill Gates, Oprah Winfrey, David Rockefeller vagy Soros György.

Ez elég jellemző a médiára és az emberekre úgy általában: simán képesek egyszerre több, egymásnak ellentmondó elméletet is igaznak tartani. Szóval most „kiderült”, hogy nem jó nekünk, ha lassul a népességnövekedés, ugyanakkor le kellene csökkenteni a Föld lakosságát, hogy megmentsük a Földet és az emberiséget. A két probláma-megoldás páros közötti ellentétet persze azzal próbálhatják enyhíteni, hogy rámutatnak, idősek helyett fiatalokra vagyis munkaerőre lenne szükség, csakhogy a népességcsökkentési erőfeszítések éppen a fiatalok utánpótlását akadályozzák. Magyarországon azért elég egyértelmű a helyzet és érdekes módon erről ismét az Index írt, és éppen ma: folyamatosan fogyunk és ez nem jó. A felkínált megoldást persze ismerjük: politikailag cseppet sem korrekt nevén eugenikának, a médiában inkább népességszabályozásnak hívják.

Lehet, hogy néhányan már unják, de az új látogatók kedvéért muszáj idetennem ezt a videót, ami elegáns egyszerűséggel válaszolja meg a kérdést:

A Deutsche Bank elemzése szerint alapvetően két dolog hajtotta a világgazdaságot az utóbbi 35 évben:

„Egyrészt a globalizáció, azaz az áruk, a tőke és a munkaerő egyre szabadabb és nagyobb volumenű áramlása a világ országai között.

Másrészt a Föld dinamikus népességnövekedése. A két folyamatnak köszönthetően több mint egymilliárd ember lépett be a globális munkaerőpiacra, elsősorban Kínában és Indiában.”

A lakosság elöregedése és a népességnövekedés ütemének csökkenése miatt azonban egyre kevesebben maradnak aktívak, így a növekedést csak a hatékonyság fejlesztésével lehetne elérni, ami manapság nem egyszerű feladat.

A globalizációnak pedig részben a társadalmi nyomás tesz keresztbe. Magyarul a globalizáció vesztesei, az alsóbb és középosztály tagjai a gazdasági liberalizáció visszafordítását akarják.

Megoldásként, illetve konklúzióként pedig a következőt olvashatjuk:

„A növekedést egyedül egy nagy termelékenységi lökés, azaz valamiféle forradalmi új technológia indíthatná be. Ez azonban még nem látszik, hogy mi lehetne, bár a technológiai forradalmaknak pont attól forradalmiak, hogy nem látszanak előre.  A második lehetőség, ami egyre inkább jellemző az elöregedő fejlett országokban, például Japánban, hogy a nyugdíjkorhatár mint olyan megszűnik, azaz egyre többen lesznek kénytelenek majd bőven 65 éven túl is dolgozni.”

Ismét két elem, amit érdemes megvizsgálni: a globalizáció és ebből kifolyólag a globalizációt erőltető elit, mint a rossz elindítói és a titokzatos „forradalom”, ami mindent helyrehozhat.

Az első egy manapság egyre gyakrabban felmerülő opció az utolsó időkkel kapcsolatban, ami szerint az Antikrisztus a globális elit legyőzőjeként és egy új Új Világrend vezetőjeként lépne színre, ami részben megmagyarázná, hogy miért „imádja” majd az egész föld1. Ki ne kedvelne egy olyan vezetőt, aki jól helyrerakja az önző kizsákmányolókat és ráadásul olyat tesz, amit elődei közül senki, „prédát, zsákmányt és kincseket osztogat híveinek”?

Azt olvassuk, hogy a tengerből feljövő fenevad hét fejének egyike halálos sebet kap, majd meggyógyul, ami után „Az egész föld csodálta a fenevadat, és imádta a sárkányt”, vagyis az ördögöt, akit Sátánnak neveznek3, „hogy átadta hatalmát a fenevadnak, és imádták a fenevadat, ezt mondva: Ki hasonló a fenevadhoz, ki tudna vele harcra kelni?”

Mi támad fel vajon? Egy ember vagy egy rendszer? Esetleg mindkettő?

A második pedig, bár kevésbé egyértelműen, mint az első, egy olyan elemet sejtet, ami szintén hozzájárulhat az Antikrisztus politikai és gazdasági sikeréhez. Az elemzők szerint a jólét kulcsa egy „forradalmi új technológiában” rejlik, ami akár olyasmi is lehet, amit idővel minden ember kénytelen lesz beszerezni. Már ha a rendszer része kíván maradni…

Mit gondoltok? Kíváncsi lennék, hogy kinek mi jut eszébe erről a hírről.