Burka Ferenc és fia összesen 45 millió forintot, minden idők legnagyobb összegű kártérítését kapta az államtól, mert hat évig ártatlanul ültek börtönben. Most újra ugyanazzal az emberöléssel vádolják őket, amiért tíz éve már felmentették mindkettejüket.
Idősebb és ifjabb Burka Ferenc nevét tíz éve ismerte meg az ország, amikor kiderült: mégsem ők ölték meg Szentmargitán a Kossuth utcában lakó Gy. Jánost. A bíróság a falu túlsó felén élő Burkát és fiát emberölésért első fokon 28-28 év fegyházbüntetésre ítélte, ebből hat évet töltöttek a rács mögött. Másodfokon bizonyíték hiányában mindkettőjüket felmentették. Idősebb Burka Ferenc 20, a fia pedig 25 millió forint kártalanítást kapott az államtól. Három éve aztán újabb fordulat következett: perújítást rendeltek el az ügyben, mert az ügyészség szerint mégis ők ölték meg Gy. Jánost.

Apa és fia azért került ismét a vádlottak padjára, mert idősebb Burka Ferenc unokája, Richárd ellenük vallott. A kamasz állítólag végighallgatta amint apja és nagyapja számon kérte egymáson a tizenhét évvel ezelőtti gyilkosságot. A fiú mindent elmesélt az anyjának, ő pedig feljelentést tett. A nagyapa ezt sosem fogja tudni megbocsátani unokájának.

– Megdöbbentő volt azzal szembesülni, hogy újra elővették azt az ügyet, amiben egyszer már felmentettek. Újra megbélyegzett ember lettem a faluban, újra harcolnom kell az igazamért. Felmentésre számítok, és utána 100 millió forintra perelem majd az államot – kesereg a Lokálnak a nagyapa. De vajon mi lett a korábban kapott összesen 45 millióval, kérdezzük az udvarán ücsörgő idősebb Burkát.

– Felújítottam belőle a házat, bevezettem a gázt, kicseréltem a nyílászárókat, az összes bútort. Miután a milliók elfogytak, a fiammal nádvágóként dolgoztam. Pár hónapig közmunkás is voltam, most Jászberénybe járok napszámba. A fiam a szomszéd faluba költözött, a lányommal és az unokámmal, Napsugárral élek. Ők jelentik számomra az örömöt. Hogy hol van a feleségem, a Mari? Uzsorázásért börtönben ül, a jövő év novemberében szabadul – sóhajt nagyot.

Burkáék ügyét októberben tárgyalja a Debreceni Ítélőtábla. Ha bűnösnek találják apát és fiát, a törvény szerint   akkor sem kellene visszafizetniük a korábban neki ítélt milliókat. Igaz, nem is lenne miből…