A németek tartanak a terrortámadásokról és most az állampolgárokat is konkrét intézkedésekkel készítenék fel vészhelyzet esetére.
A hidegháború óta először készítik fel a német állampolgárokat arra, hogy el tudják látni magukat arra az esetre, ha egy esetleges katasztrófa vagy fegyveres támadás következne be.

A német kormány azt szeretné, ha az állampolgárok legalább 10 napig gondoskodni tudnának magukról vészhelyzet esetén. A koncepcióról valószínűleg szerdán hozhatnak döntést.
A tervről konkrétumokat nem árultak el, de több jó tanácsot is tartalmaz. Szeretnék, ha mindenki tartana otthon egy “házipatikát”, azaz az alap gyógyszerekből minden háztartásban lenne. A terv szerint ezen felül feltöltött akkumulátorokat, takarókat, gyertyákat és készpénzt is érdemes otthon tartani. Továbbá fejleszteni akarják a hadsereg és a civil lakosság közötti kapcsolatot, ami sokáig tabunak számított a náci múlt miatt. Ellenállóbb egészségügyi kapacitásra, fejlettebb riasztó- és jelzőberendezésekre valamint jobb strukturális védelemre van szükség a dokumentumok szerint.

A Civil Honvédelmi Terv jelenleg 69 oldal hosszú. A német kormány reméli, hogy nem lesz rá szükség, de úgy vélik, fontos felkészülni vészhelyzet esetére.