A toszkán tengerpart gazdag üdülőhelyeként ismert Capalbio polgármestere nemet mondott 50, menekültkérelmének eldöntésére váró migráns befogadására, akiket a város üres villáiban terveznek elhelyezni – jelentette a Corriere della Sera című olasz napilap szombaton.
Az Olaszországban menekültkérelmet benyújtott személyek befogadását a toszkán megyeszékhely, Grosseto prefektusa rendelte el.

Az ötven migránst szeptembertől vagy már korábban a Grosseto közigazgatási területéhez tartozó Capalbio egyik villákból álló lakóparkjában készülnek elhelyezni. A villák az önkormányzat tulajdonai, és jelenleg üresek.

A prefektus az olasz belügyminisztérium májusi rendelkezéséhez igazodik, amely szerint az olaszországi migrációs helyzetben minden olasz megyének 70-70 migránst kell befogadnia az év végéig.

Luigi Manzo polgármester azonban, aki úgy látja, hogy nem a középkori kisváros, az olasz balközép értelmiségi elit üdülőhelyeként ismert Capalbio a legalkalmasabb erre, szembeszállt a prefektus döntésével.

Elmondta, hogy a valamivel több mint négyezer lakosú Capalbio önkormányzata a rászoruló lakosoknak járó szociális segélyre fejenként 31,28 eurót tud költeni, miközben a migránsokra napi 33,50 eurót kell szánniuk.

A Corrierének nyilatkozó Nicola Caracciolo herceg, aki családi villát birtokol Capalbióban, azt mondta, hogy “ötven migráns is sok lehet a minőségi turizmusra építő kisvárosban”.

Capalbio lakosai és az itteni villák tulajdonosai augusztus 25-re tiltakozó demonstrációt hirdettek meg. Angelino Alfano belügyminiszter nem akar engedélyt adni a tüntetésre és a rohamrendőrök kivezénylésével fenyeget.

Az Il Giornale a jobbközép ellenzék napilapja megjegyezte, hogy hiába szorgalmazza a befogadást Matteo Renzi olasz miniszterelnök, a balközép Demokrata Párt (PD) elnöke, a migránsokat a balközép értelmiség se kívánja befogadni.

Capalbio nem az első olasz város amely nem akar migránsokat, korábban több várost is az állami támogatás megvonásával fenyegetett meg az olasz kormány, aki nem akar migránsokat befogadni.

Forrás: MTI