Úgy néz ki, hogy Orbán Viktornak összejön az, amivel már korábban sokan próbálkoztak: sikerül az EU-s elvárásoknak megfelelően csökkentenie az államadósságot.
Az első negyedéves 77,2 százalékról 75,5 százalékra csökkent az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP arányában.

Javult a lakosság fizetőképessége és az államháztartási hiány is GDP-arányosan alig egy százalékos volt az utolsó egy évben.

Ez az 1,1 százalékos érték a kilencvenes évek legeleje óta a legalacsonyabb hiányt jelenti.

A jelek arra utalnak, hogy a tervezettnél sokkal alacsonyabb is lehet a költségvetés idei hiánya.

Az államháztartás bruttó adóssága 248 milliárddal csökkent a három hónappal korábban mért adatokhoz képest. Magyarország április elején visszafizette az Európai Bizottságnak a 2008-as hitelcsomag utolsó 1,5 milliárd eurós részletét, aminek nagy szerepe volt az adósságállomány csökkenésében.

Három hónappal ezelőtt 77,2 százalékos volt az államháztartás bruttó adóssága, most pedig 75,5 százalék. Tavalyi év végén 75, 3 százalékos volt az adósságráta. Az alkotmányos adósságszabály szerint a tavalyi év végén mért érték alá kellene lecsökkenteni az adósságrátát, azaz 75,3 százalék alá. A jelenlegi tendenciák alapján ez nem fog gondot okozni, sőt előreláthatólag még az EU-s előírásoknak is teljes mértékben eleget fogunk tenni.

Az EU egyhuszados szabályának értelmében, a 60 százalék feletti rész egyhuszadával kell csökkenteni három év átlagában évente az adósságrátát. Ez azt jelenti, hogy 74,3 százalékra kellene lecsökkenteni a  GDP-arányos rátát. Mivel nem igazán van szükség állampapír kibocsájtásra az év hátralévő részében, a költségvetési hiány jól alakul és a GDP is fokozatosan növekszik teljesen reális, hogy elérjük a kitűzött célt. Mindemellett júliusban járt le egy egymilliárd eurós devizakötvényünk, aminek a hatása csak a harmadik negyedévben jelentkezik.

A pozitív tendenciáknak köszönhetően a kitűzött hiány alatt maradunk.