Európa új módszereket keres a terror ellen: golyóálló mellény, pluszfegyver, katonaság. Így néz ki a németek legújabb terve a terrorizmus elleni védekezésben. A franciák pedig a nemzeti gárdát támasztanák föl.
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint azért kellenek az új tervek Európa-szerte, mert az eddigiek nem voltak sikeresek. Hozzátette, azt azért el lehet mondani, hogy a terrorcselekmények több mint 90 százaléka Európán kívül történnek puha célpontok ellen, de a franciák, a belgák, a németek nem tudták kivédeni a terrort, ennek megfelelően új intézkedéseket hoznak – magyarázta az M1 Ma reggel című műsorában.

Nógrádi György szerint a korábbi szigorítások is kevésnek bizonyultak, mivel már évekkel ezelőtt meg kellett volna szigorítani Európában. Megjegyezte, hogy az eddigi egyéni merényletek még kezelhetőek voltak, de az igazi nagy kérdés jelen pillanatban a németeknél és a franciáknál a hadsereg bevetésének kérdése. Hozzátette, a hadsereget az elmúlt évtizedekben saját hazában érdemben bevetni nem kellett.

Németországban stratégiai kérdés, hiszen a hadsereg bevetése alárendeltté tenné a rendőrséget. Mivel a két szerv kiképzése és fegyverzete is más – mondta a szakértő. Emlékeztetett: 1,3 – 1,7 millió bevándorló érkezett Németországba az elmúlt évben, 300 ezer azonnal el is tűnt a hatóságok elől, a feldolgozásuk pedig mostanra fejeződött be.

Franciaországban 10-12 százalék az érkezett migránsok aránya, és a korábbi bevándorlók között sem ment végre az integráció. Az első generáció, amely az ötvenes években érkezett, még boldog volt, hogy lakást és munkát kapott, a mostani azonban ezt már nem így látja – mondta a műsorban Nógrádi György. Mind a két oldal radikalizálódott a szakértő szerint: a francia nem bízik az országba érkezett arab migránsban, míg a bevándorlók úgy vélekednek, hogy hiába dolgoznak a társadalom nem fogadja őket be.

Forrás: hirado.hu