Angela Merkel legutóbbi interjúja során elmondta a bevándorlási válság során sokat hangoztatott mondatot, miszerint meggyőződése, hogy „sikerülni fog”. 
A „wir schaffen das” kifejezés a Politico magazin szerint a tömeges bevándorlás egyik leginkább vitatott jelensége. „A mondata egy teljesen értelmezhetetlen utalást tartalmaz. Ki tudja, mit ért alatta?” – kérdi Joachim Scharloth, alkalmazott nyelvészettel foglalkozó szakember. A Kaliforniai Egyetem egy oktatója ezt megerősíti, a német származású Elisabeth Wehling szerint nem csoda, hogy sokan félreértelmezték Merkel szavait, hiszen a „wir schaffen das” gyakorlatilag azt jelenti, hogy az jön Németországba, aki akar.

A felmérések alapján háromból két német állampolgár maga sem hisz benne, hogy Merkelnek sikerülni fog. „Ha képesek lennénk rá, még több embert befogadnánk. […] Az embereknek a választókerületemben már elegük van ebből a mondatból” – idézi a Politico Karl-Georg Wellmannt, a CDU egy politikusát.

A Passauer Neue Presse szintén tegnap közölt egy, a kancellárral készített interjút, amelyben Merkel többek között az állam területén élő törököket szólította meg. Közölte: Németország nagy fokú lojalitást vár el tőlük, cserében pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy az érdekeik érvényesüljenek.