Még mielőtt kipenderítik, a népakarat ellenére, az amerikai multik rabigájába taszítaná Európát …
Csath Magdolna közgazdász szerint a Kanadával kötendő CETA-megállapodás már egy “kicsi TTIP”. Noha eddig még egyetlen pontban sem állapodtak meg az Egyesült Államok és az Európai Unió képviselői, a brüsszeli vezetés bízik abban, hogy még az idén tető alá hozzák a szabadkereskedelmi megállapodást. Mindeközben egymás után jönnek létre úgynevezett TTIP-mentes városok, régiók.

Tavaly októberben Berlinben több mint egymillió ember tiltakozott az európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezmény ellen, és egymás után jönnek  létre úgynevezett TTIP-mentes városok, régiók, tiltakozásul, hogy ebből nem kérnek az emberek – jelentette ki Csath Magdolna közgazdász az M1 Ma reggel című műsorában.

Ismert, Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter nemrég úgy nyilatkozott, zsákutcába jutottak a felek közötti tárgyalások. Angela Merkel német kancellár ugyanakkor leszögezte, hogy szó sincs erről, és még idén tető alá hoznák a megállapodást, bár a 27 pontból még egyben sincs kompromisszum. Ráadásul ha év végéig nincs megállapodás, a tárgyalásokat már az új amerikai elnökkel kell folytatni – hívta fel a figyelmet.

Sigmar Gabriel ugyanakkor azt mondta, a Kanadával kötendő CETA-megállapodás rendben van. Ez pedig kicsit már a „trójai faló”, hiszen a Kanadában működő amerikai cégek ugyanúgy hozzájutnak a kedvezményekhez, mint a kanadaiak.

Forrás: hirado.hu