A kormánypártok szeretnék, ha a baloldal végre nyilatkozna és válaszolna arra "a rendkívül egyszerű kérdésre", hogy támogatja-e a kényszerbetelepítést - mondta Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
Hollik István - a Fidesz és a KDNP véleményét ismertetve - kijelentette: a baloldal kerüli az egyenes beszédet, a népszavazás bojkottja ugyanis nem válasz erre a kérdésre.

Rögzítette: kevesebb mint két hónap múlva Európában először Magyarországon népszavazás lesz a Brüsszel által tervezett kényszerbetelepítésről. A bevándorláspárti baloldal azonban a múltban is mindent elkövetett és a jelenben is mindent elkövet, hogy megakadályozza ezt a népszavazást - tette hozzá. 
Hollik István emlékeztetett Kunhalmi Ágnes szocialista politikus korábbi nyilatkozatára, miszerint a bevándorlás nem probléma, hanem álprobléma. Kitért arra, hogy a délen felépített határzárat szintén támadták, Tóbiás József, az MSZP volt elnöke azt mondta, hogy a 175 kilométer hosszú és 4 méter magas szögesdrót nem jó eszköz, ezért elutasítják. Megjegyezte: a baloldali nyilatkozatok arról is szóltak, hogy a bevándorlás és a terrorveszély növekedése között nincs semmilyen összefüggés. 

A KDNP-s politikus összegzése szerint kezdettől minden olyan intézkedést támadott a baloldal, ami arról szólt, hogy megvédjék az országot. Mint mondta, a baloldal be akarja engedni a bevándorlókat, ezért támadta és támadja a határzárat, a határvédelem megerősítését, a bevándorlási szabályok szigorítását és a terrorizmus elleni akciótervet.

Azt is támadták, hogy a kényszerbetelepítésről népszavazást rendeljen el az Országgyűlés - jegyezte meg, és felidézte Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő nyilatkozatát is, aki azt jelezte: az elutasított alkotmányjogi panasz után az Európai Bíróságon is megtámadja a referendumot. Kitért arra, hogy az MSZP és a DK a népszavazás bojkottjára szólította fel az embereket, és vannak olyan baloldali politikusok, akik jogszabályellenesen tiltakoznak, s a kormány által a témában elhelyezett plakátokat átragasztják.

Szólt még arról, hogy baloldali politikusok az Európai Parlamentben a közelmúltban két indítványt is megszavaztak, az egyik az unió költségvetésének módosításáról, a másik a migránsok munkaerőpiaci integrációjáról szólt. 

Hollik István úgy fogalmazott: Brüsszel készül a kényszerbetelepítésre, a baloldal pedig készül ennek végrehajtására.

Kérdésre válaszolva a Mengyi Rolandról szóló hírekről - amelyek szerint kenőpénzért cserében biztosított volna előnyt szociális szövetkezeteknek egy uniós pályázatnál - azt mondta: a Fidesz-KDNP-ben zéró tolerancia van érvényben a korrupcióval kapcsolatban. Ugyanakkor a sajtóban csütörtökön megjelent állításoknak nincs semmilyen valóságalapja, a kormánypárti politikus nevével és pozíciójával visszaéltek, és Mengyi Roland készséggel áll minden vizsgálat elé. Ha az ügyészség kéri, maga fogja kérni mentelmi jogának felfüggesztését - jelezte a KDNP-s képviselő.
MTI