Ha politikai kultúráról beszélünk, akkor meg kell állapítanunk, hogy Mike Coffmannak fogalma sincs arról, hogy mi az. Ugyanis a republikánus képviselő annyira  kretén, hogy még annak a súlyát is képtelen felmérni, hogy egy párton belüli ellen kampánnyal a választói előtt abszolút elvághatja a politikai karrierjét. Az ilyen lépéseket szokták a politika területén a vicc kategóriába sorolni. 
Az amerikai Republikánus Párt történetében példátlan módon a párt egyik képviselője, Mike Coffman kampányt indított a párt hivatalos elnökjelöltje, Donald Trump ellen Coloradóban.

Jóllehet a párton kívül sokat bírált Trump-ellenes politikusok tábora már a Republikánus Párton belül is egyre szélesedik, Mike Coffman a szövetségi törvényhozás első olyan tagja, aki nyíltan Trump-ellenes politikai hirdetésért fizet.
A 61 éves Coffman, aki megjárta az iraki háborút is, a harminc másodperces reklámban a kamerába nézve azt mondja: "Az emberek azt kérdezik tőlem, mit gondolok Trumpról. Tisztesség ne essék szólván, fütyülök rá". Majd hozzátette: "tengerészgyalogos vagyok, s számomra az ország az első. Én mindig Önöket szolgálom. Tehát ha Donald Trump az elnök, szembeszállok vele. Ilyen egyszerű".

Coffman, aki Denver egyik elővárosának képviselőjeként a negyedik ciklusát tölti a szövetségi törvényhozásban, sok más republikánus politikushoz hasonlóan veszélyben érzi újraválasztásának esélyeit. A demokraták ugyanis megpróbálják őt is Trumphoz kötni.

Mind republikánus, mind demokrata párti kampánystratégáknak egyre inkább meggyőződése, hogy az elnökségért folyó küzdelem minden korábbinál nagyobb mértékben befolyásolja majd a képviselőházi és szenátusi választásokat is. Coffman tanácsadója, Liesl Hickey például a napokban azt tanácsolta az újraválasztásukért induló republikánus politikusoknak, hogy kritizálják mind Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltet, mind Donald Trumpot.

Nemcsak a párt vezető személyiségei elégedetlenek Trumppal, hanem a republikánusokat nagy pénzadományokkal támogató donorok jó része is. Közülük néhányan már nyilvánosan is jelezték, hogy Hillary Clintont támogatják. Sajtóhírek szerint Clinton kampánycsapata, vagy maga Hillary Clinton meg is keresi őket, a támogatásukat kérve. Kiderült, hogy Meg Whitmant, a Hewlett-Packard elnök-vezérigazgatóját maga Hillary Clinton hívta fel telefonon. Whitman, aki közismert republikánus, szerdán jelentette be, hogy novemberben Hillary Clintonra szavaz, mert Trump "buta demagóg".

A Wall Street nagy pénzadományozóinak megnyerése a demokrata elnökjelölt számára különösen fontos, hiszen nemcsak nagy pénzeket juttathatnak a kampánynak, hanem befolyásolhatják a mérsékeltnek mondott republikánusokat is, akik esetleg inkább Clinton mellé állnak majd. Jesse Ferguson, a Clinton-kampány egyik szóvivője csütörtökön úgy nyilatkozott: az üzleti élet szereplői Hillary Clintont támogatják a gazdasági programja miatt és mert Trumpra "nem lehet rábízni a gazdaság irányítását".
MTI