Csillagászati mértékkel mérve nem messze tőlünk, akár 40 fényévnyire is élhetnek értelmes lények a világűrben – derítették ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem csillagászai. A három Földhöz hasonló méretű bolygót, ahol előfordulhatnak, még májusban azonosították belga kutatók, azóta pedig folyamatosan figyelték őket a Hubble teleszkóppal.
Az eltelt idő alatt jutottak arra az eredményre, hogy jelen pillanatban ez a három bolygó, illetve közülük inkább egy, amelyik alkalmas a földihez hasonló életre. Sajnos pont az, amelyik erre alkalmas, arról tudunk a legkevesebbet.

Ennek a bolygónak a csillagától való távolságát még nem sikerült meghatározni. Amit tudunk, 4,5–73 földi nap alatt kerüli meg csillagát, így a kutatás vezetője, Michaël Gillon szerint az élhető zónában keringhet, és kevesebb sugárzást kap, mint a Föld. A másik kettő nagyon közel kering a napjához, így vélhetően túl forrók ahhoz, hogy folyékony víz legyen a felszínükön.
– Mivel rájöttünk, hogy stabil a légköre, így már biztosak lehetünk benne, hogy a Földéhez hasonló sziklás a felszíne – írt tanulmányukban a szenzációs felfedezésről az egyetem csillagásza, dr. Julien de Wit.

– Innentől kezdve már csak az a dolgunk, hogy megtudjuk, pontosan miből áll a légköre. Három típus közül választhatunk, ha a Vénuszéra hasonlít, akkor szén-dioxiddal telített, ha olyan, mint a Marsé, akkor igen ritka a levegő. De lehet olyan is, mint a Földé. Ami biztos, ilyen vörös törpék bolygóin a legvalószínűbb az élet, tehát itt folytatjuk a keresést, mert itt a legnagyobb az esélye annak, hogy földönkívüli lények jelenlétére bukkanunk – írta a kutató.