Az, hogy 2017 szeptemberében Merkel lesz-e pártja kancellárjelöltje, szűk fél év múlva fog eldőlni, tehát nem a küzdelem pillanatnyi állása a lényeges, hanem az, hogy 2016 tavaszán lesz-e kellő támogatottsága az újrainduláshoz – figyelmeztetett tavaly novemberben a Heti Válasz Kettős látás című rovatában Mráz Ágoston Sámuel.
A tavaszi tartományi választások azonban felemás eredményt hoztak, ezért a kancellár sorsa ott még nem dőlt el: a Kereszténydemokrata Unió (CDU) ugyan a három tartomány közül csak egyben, Szász-Anhaltban tudott nyerni, a két „kudarcos” tartomány CDU-s jelöltjei – Julia Klöckner Rajna-vidék-Pfalzban és Guido Wolf Baden-Württembergben – azonban a kampányban mindketten a berlini vezetés válságkezelő törekvéseinek kiigazítását sürgették, sőt februárban egy közös nyilatkozatot is kiadtak, amelyben nemzeti szintű intézkedéseket javasoltak a menekülthullám csillapítására – a kancellár által szorgalmazott „európai megoldással” szemben.

A Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű mannheimi intézet adatai szerint Klöckner és Wolf taktikája nem volt szerencsés: a CDU-szavazók többsége mindkét tartományban úgy vélte, hogy a listavezető eljárása „nem fair” a pártelnök-kancellárral szemben; Julia Klöckner esetében a bázis csaknem kétharmada, 61 százaléka vette rossz néven az elszakadást a Merkel-féle menekültpolitikai vonalvezetéstől.

A Rajna-Pfalzban győztes, szociáldemokrata Malu Dreyer és a Baden-Württembergben első helyet szerző, zöldpárti Winfried Kretschmann ugyanakkor kiálltak a merkeli irány mellett, tehát az eredményt a kancellár – ha akarja – még saját menekültpolitikája sikereként is elkönyvelheti. Ráadásul Merkel előnye az egyáltalán szóba jöhető kancellárjelöltekkel szemben részben abból fakad, hogy mindeddig nem jelentkezett komoly kihívója a kancellári posztért folytatott versenyben.

Maga a kancellár azonban egyelőre nyitva hagyja a kérdést: az ARD-nek adott tegnapi interjújában például azt mondta: a megfelelő időben meghozza az erre vonatkozó döntést. Sokan arra számítottak, hogy a decemberi CDU-kongresszuson jelenti be, hogyan tervezi a jövőt.

A Der Spiegel azonban úgy tudja: Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CDU testvérpártjaként szintén kormányon lévő CSU (Keresztényszociális Unió) elnöke csak januárban dönti majd el, hogy pártja támogatja-e Merkel újrázását. Az egyébként szintén koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) rögtön le is csapták a magas labdát: a Der Spiegel cikke nyomán Merkel Seehofertől való esetleges függéséről eresztettek meg gyilkos iróniával fogalmazott nyilatkozatokat.