Emberek milliói őrülnek meg érte, a világ minden tájáról érkező beszámolók szerint azonban - mondhatni - a Pokémon Go egy életveszélyes játék.
A Niantic és a The Pokémon Company egy hete dobta piacra a mobiltelefonra letölthető Pokémon Go videojátékot, amelyben a játékosoknak Pokémonokat, természetfeletti képességekkel rendelkező, kitalált állatokat, figurákat kell megtalálniuk a telefonjuk képernyőjén keresztül. A sikeres "vadászathoz" állandó, valódi helyváltoztatásra van szükség.

Hatalmas siker világszerte a játék: mindössze néhány nap alatt több tízmillióan töltötték le az alkalmazást, és a The Pokémon Company-ban társtulajdonos Nintendo 17 milliárd dollárral növelte piaci részesedését.

A játék azonban egészen abszurd jelenségeket produkált a világ minden táján, ezekből szedtünk össze néhányat. A lista közel sem végleges.

Pokémon vadászokból illegális bevándorlók

A Kanadával határos amerikai Montana szövetségi állam egyik kies vidékén két kanadai fiatalember bukkant fel, kezében a mobiltelefonra telepített Pokémon Go játékot böngészve. Az amerikai határőrök tartóztatták fel őket, a tinédzsereket annyira lefoglalta a játék, hogy észre sem vették, hogy átsétáltak az Egyesült Államokba.

Kit érdekel az Iszlám Állam?

Kétszer is megszakadt az amerikai külügyminisztérium sajtótájékoztatója, mert az egyik újságíró éppen az applikációval játszott. A tárca vezetője, John Kirby éppen az Iszlám Állam elleni harcról beszélt, amikor észrevette, az első sorokban nem mindenkit érdekel az üzenet. Az abszurd jelenetről felvételt is készítettek. 


Muszlimoknak tilos

Szaúd-Arábiában őrizetbe vettek három, Pokémonra vadászó fiatalt az ország déli részén található dzsaszáni repülőtér parkolójában, mert felvételeket készítettek a létesítményről.

Az országban amúgy tilos a pokémonos játékok használata a hithű muszlimok számára egy 2001-es fatva értelmében. A vallási bizottság véleménye szerint a Pokémon egyfajta szerencsejáték, amelyet az iszlám vallás szigorúan tilt.

Szörnyeket gyűjtő tengerészek

Kénytelen volt megtiltani az indonéziai rendőrség és haditengerészet is a tagjainak a játék használatát, mert több tiszt függővé vált a Pokémon Gotól. Rendeletben tiltották meg azt is, hogy az indonéziai elnöki palotában és a környékén bárki is a kis szörnyekre vadásszon.

Pokémon helyett rothadó holttest

Egy férfi éppen a dániai Fyn szigetén próbálta meg begyűjteni az áhított pokémont, amikor egy szennyvízcsatornában egy felismerhetetlen holttestre bukkant. A természet erőinek kitett halott nemét és korát a rendőrség nem tudta megállapítani.

Aknamezőre tévedt játékosok

Bosznia a világ egyik leginkább aláaknázott országa. A kilencvenes években lezajlott bornyák háborúból rengeteg fel nem szedett akna maradt még a földben. Néhány játékos rá is tévedt egy ilyen területre egy Száva menti területen, az aknamentesítésért küzdő szervezetnek közleményt kellett kiadnia a tragédia elkerülése érdekében.

Bolyongó turisták

A spanyol rendőrség is részletes ajánlást kényszerült kiadni, miután egy hétvége során egy közúti alagútban eltévedt két japán turista is pokámon vadászat közben. A figyelmeztetés szerint a GPS bekapcsolása segíthet a bűnözőknek is a potenciális áldozataik megtalálásában.

Még a holokausztmúzeumban is

A washingtoni holokausztmúzeumban és az arlingtoni nemzeti sírkertben betiltották a mobiltelefonra applikálható Pokémon videojátékot. Az illetékesek úgy vélik, nem illendő ilyen helszíneken telefonos játékkal játszani.

Hasonlóképpen jártak el az auschwitzi haláltábor területén is, ahol szintén nem engedik a látogatóknak az applikáció használatát. Az érintett intézmények arra kérték a játék készítőit, hogy ezeket a területeket vegyék ki a helyszínek közül.

Megcsalta a barátnőjét, a játékkal bukott le

Evan Scribner barátnője úgy tudta meg, hogy párja hűtlen hozzá, hogy az alkalmazásban látta az elfogott pokémonok helyét. Az egyik szörnyecske ugyanis pont az ex-barátnő lakásán bújkált. Persze más felhasználóknak pont barátnőt sikerült találni azzal, hogy a Pokémon Go használata során egymásra találtak a játékosok.

Nekicsapódott egy fának

Egy sofőr Auburnban annyira belefeledkezett vezetés közben a pokémonok vadászásába, hogy autójával lesodródott az útról és belecsapódott egy fába. Szerencséjére könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet. Bár az autót látva, nem biztos, hogy megérte azért a 15 kilós szörnyért.

Van egy beteg Pokémonunk, gondoskodunk róla!

Az amszerdami Akadémiai Orvosközpontban humoros hangvételű közleményben szólították fel a helybélieket, hogy ne vadásszanak szörnyecskékre a kórházi látogatások során .

"Valóban van egy beteg Pokémon kórházunkban, de mi gondoskodunk róla. Kérjük többé ne látogassák őt" - írták szerdai Twitter-üzenetükben.

Körbenézett, mégis elütötte egy autó

Pittsburghben egy tizenévest szállítottak kórházba, miután elütötte egy autó pokémonozás közben. A 15 éves Autumn váltig állítja, hogy körbenézett, mielőtt lelépett az útra. Az édesanya arra kérte a szülőket, hogy ne engedjék az applikációval játszani a gyermeküket, nehogy tragédiával végződjön egy hasonló baleset.

Leestek a szikláról

San Diegóban két embert is meg kellett menteni, miután az óceánparti sziklákról játék közben lezuhantak. A huszonévesek éppen digitális szörnyekre vadásztak, könnyebb sérülésekkel megúszták.

Mourinhonak elege lett

A Manchester United új trénere, Jose Mourinho megtiltotta a játékosainak, hogy 48 órával a mérkőzés előtt bárki pokémonokra vadásszon. A világhírű futballedző szerint a sportolóknak és a stábnak ilyenkor már az aktuális taktikára kell koncentrálniuk.

Letarolta a rendőrautót

Baltimore-ban egy sofőr nagy sebességgel letarolta az út szélén álló rendőrautót. Amikor számon kérték, elismerte, hogy a Pokémon Go-val játszott. A balesetben szerencsére nem sérült meg senki. Nem úgy mint Quebecben, ahol két rendőrtisztet sikerült elütnie egy vadászatra induló sofőrnek.


A Pokémon Go első áldozata

A 18 éves Jerson Lopez de Leont lelőtték, miközben a 17 éves unokatestvérével pokémonokat gyűjtött. A tizenévesek már a lefekvéshez készülődtek a guetamalai Chiquimulában, amikor támadt egy ötletük és kimentek az utcára játszani.

Az ismeretlen tettesek 20 golyót eresztettek az áldozatba, aki a kórházban belehalt sérüléseibe. Az ügyben rendőrségi nyomozás indult.