Múlt héten 9. alkalommal rendezték meg a középkort idéző kézművest tábort a Nagykun Klubban.
Az elmúlt héten kilencedik alkalommal rendezte meg a Szalma- és Csuhéfonók Baráti Társasága Egyesület a középkort idéző kézműves táborát a Nagykun Klubban hatvannégy tanonccal, tizenegy segítő gyerekkel és tizenhat felnőttel – tudtuk meg a tábor vezetőjétől, Szabó Katinkától.

Az egy hét alatt a középkor körül forgott minden, hiszen a gyerekek a kor történetét az akkor használatos eszközök, tárgyak készítésével ismerték meg. Az első nap mindenki elkészítette gótikus betűkkel a névtábláját és öltözetét. A lányok középkori fazonú ruhát, a fiúk páncéltakarót varrtak, nemezelt anyagból cipő készült. A páncél a délutáni vívásokhoz kellett, éppúgy, mint a buzogány, melynek alapja alufólia henger volt. A kort elemezve készült Dáma játéklap, szegből kereszt, ördögpálca bicikligumi és tiplifa felhasználásával.

A vármakettek mellett katapult kasztanyetta, kartonból, fából kard, gyöngyök felhasználásával diadém, fonálból szalagszövéssel, gömbölyű fonással karkötő. Selyemfestéssel címert készíthettek a fiúk a páncéltakarójukra, a lányok pedig zászlót. Lehetett rózsaablakot készíteni, lúdtoll segítségével pedig tintával írni egy iniciálés lapra, amit a saját készítésű pecséttel le is pecsételtek a tanoncok. A fegyverarzenál pedig a hét során még csatabárddal és pallossal is gazdagodott. Bőrből tarsolyt és karkötőt, gyöngyből keresztet és medált alkottak a táborozók. Írisztechnikával keresztek, gótikus ablakok születtek a gyerekek kezei között. Különböző sisakok és kúpos fejfedők is születtek, a hét utolsó napján pedig a gyertyamártás rejtelmeivel és a különböző hajfonási trükkökkel ismerkedhettek meg a gyerekek.

A táborozók nagy odafigyeléssel hallgatták Pádár Gyulának, a Szabad Lovagok Rendje vezetőjének lelkes magyarázatát és bemutatóját, majd a műhelyében meg is nézhették, hogyan készíti a páncélruhákat, kardokat, sisakokat. A sport sem maradhatott ki, hiszen délutánonként a frissen készült játékokat, harci szerszámokat a gyerekek az udvaron ki is próbálták. Az ügyességükre is szükség volt a kakasviadalon, a karika elkapásos versenyen. Egy délután pedig középkori táncház volt, melynek végén megkóstolhatták a résztvevők a kemencében sütött sertéscsülköket gerslivel Gönczi Károly jóvoltából. Szombaton a szülők díszpáholyból nézhették meg a lányok középkori táncát és a fiúk harci bemutatóját. A program úrihölgy és lovagi eskütétellel zárult, melynek szövegét mindannyian haza is vihették.