Apa-fia táborokat szervez a Férfiak Klubja nevű szervezet. A katonás szellemű helyen a szervezők és a szülők által fiúsnak tartott dolgokat taníthatnak az apák a gyerekeiknek. Egy családterapeuta szerint nagyon fontos a férfivá nevelés, és nem tartja hímsovinisztának a megközelítését (HANGANYAG).
Nagyon sokféle elvárás van ma a férfival szemben. Ha családban él, akkor vegyen részt a házimunkában, kicsit feminizálódjon, a párkapcsolatban azonban legyen „igazi férfi” legyen, hős, erős, bátor ember, aki el tudja tartani a családját. A munkahelyén azt várják tőle, hogy belesimuljon a közösségbe, annak részévé váljon, legyen jó a munkabírása. Az édesanyja pedig azt szeretné, hogy nem szakadjon el tőle, őt is gondozza, „maradjon a kicsi fia” – mondta a Kossuth Rádióban Nagy Zsóka családi mediátor. Hozzátette, amúlt századhoz képest megváltoztak a férfiszerepek – és amúgy természetesen a női szerepek is.

Gyeses apukák vs pörgő férfiak?

Mint hangsúlyozta, azt tapasztalta, hogy a tönkrement házasságokban a felek nem mindig tudnak megfelelni az elvárt nemi szerepeiknek. A mediátor megjegyezte, számtalan olyan helyzetet látott, amikor az apa maradt otthon gyesen a gyerekkel, és annyira feminizálódott a kismamákkal a játszótéren, hogy végül nem kellett a feleségének, aki a munka világában maradt, és látta a pörgő férfiakat. Minden évben két-három családdal találkozik, ahol azzal, hogy feminizálódott a férfi, tönkrement a házasság. Sokszor hallja nőktől, hogy ők férfihoz mentek feleségül, és most egy igazi férfira vágynak – tette hozzá.

Nagy Zsóka szerint nagyon fontos, hogy milyen valakinek a családi háttere, a fiút hogyan és ki neveli férfivá. Arra a rádióhallgatói felvetésre, hogy a téma hímsoviniszta, és miért nem emberré akarják nevelni a fiúkat, miért férfivá, a mediátor azt mondta, a férfivá nevelés fontos, mert egy nő nem tud igazán nő lenni, ha nincs mellette férfi is. Utóbbinak kicsit erősebbnek, dominánsnak kell lenni – hangsúlyozta.

Nagy Zsóka szerint minden fiút az édesapja avat férfivá azzal, ha az édesanyja egyedül neveli, és nem lát férfimintát, példaképet, akkor nem tud mihez alkalmazkodni, nem tud milyenné válni. Mint mondta, ő is egyedül nevelte fel a fiát, mert az édesapa meghalt, és tudatosan figyelt arra, hogy mintákat biztosítson neki. Például cserkésztáborba küldte a gyerekét férfiak közé, olyan sportot választottak neki – kick-boxot, amiből ma is él –, hogy férfivá lehessen nevelni, mert ő anyaként nem akart férfiasodni, férfiként viselkedni a fiával szemben – mondta Nagy Zsóka.

A sorkatonaság nem tetszett neki

Azzal a hallgatói véleménnyel azonban nem ért egyet, hogy hiba volt megszüntetni a kötelező honvédségi szolgálatot. Mint mondta, nagyon sok rossz tapasztalata volt a sorkatonaságról, ami fiatalokat tett tönkre, vitt rossz irányba, mert nem tudott igazán kibontakozni a személyiségük. A jó megoldás a szerető és teljes család, ahol mindenki a helyén van – mondta.

Apa-fia tábor

A férfivá nevelés támogatására speciális táborokat szervez a Férfiak Klubja nevű szervezet. Az apa-fia párosoknak indított military táborokban a résztvevő felnőttek által fiúsnak tartott dolgokat tanítanak a gyerekeknek. Mészáros József szervező elmondta, reggel fél hétkor van az ébresztő, aztán reggeli torna következik, majd a nap folyamán elméleti és gyakorlati foglalkozások – például falmászás, futás, húzódzkodás – zajlanak.

Novák István nyugállományú rendőr alezredes elmondta, alaki és fizikai kiképzést is tartanak, a résztvevőknek le kell küzdeniük a felállított akadálypályát, valamint 33 kilométeres túrát is teljesíteniük kell. Ezen kívül a térerőmentes tábor résztvevői csúzlit készíthetnek, amivel aztán célba lőnek, valamint megismerkedhetnek a kardkovácsok és az íjkészítők munkájával is, erősítendő a férfi attitűdöt – mondta Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója.

Olyat akar kihozni a fiúkból, amit a hétköznapok szerintük nem tudnak

A verseny szintén része az egyhetes sátrazásnak, a táborban törzseknek nevezett csoportok alakulnak saját zászlóval, amit meg kell védeni, és ha ellopják, vissza kell szerezni. A tábor célja, hogy a résztvevőkből olyan dolgokat hozzon ki, amit a mindennapok nem tudnak – tette hozzá.

Nagy Zsóka nagyon jó ötletnek tartja az apa-fia tábort, és hozzátette, fontos, hogy az anya-lánya kapcsolat is így alakuljon ki.

Minősített eset

Az egyik résztvevő szerint a mentális képzés része, hogy megtanulják, soha ne adják fel, mindig menjenek előre, ha meg kell oldani egy feladatot, és a maximumot hozzák ki magukból. Aki feladja, az nem győzhet soha – fogalmazott.

Bedő Imre, elmondta, a táborok mellett országszerte apa-fia köröket is szerveznek, ami havonta egy szombatot jelent. Ezen alkalmakkor az apák és fiaik közös programon veszne részt. Ennek minősített esete az apa-fia tábor – fogalmazott.

Megregulázott fiút vár vissza az anya

Az egyik anya az egyhetes táborról azt mondta, reméli, kicsit megregulázva kapja vissza a fiát, akivel előtte három napig sem voltak külön, nem hogy ennyi ideig. Hozzátette, lehet, hogy a gyereke nem is izgul, de ő szülőként nagyon.

Az egyik apa azt mondta, nagyon fontos, hogy a fiatalok megtanulják, a különbözőproblémákat hogyan tudják megoldani az internet nélkül, feldolgozni magukban. Azt a szemléletet kapják, hogy a gondok elől nem elmenekülni kell, hanem helyben maradi, és megoldani őket.

Bagdy Emőke szereti az anyaszívű apákat

Bagdy Emőke pszichológus szerint, ha például pelenkázásról vagy óvodába, iskolába kísérésről van szó, nem anyai, hanem szülői szerepekről kell beszélni. Az apa szeretette ösztönösen is megnyilvánulhat abban, hogy részt vesz a feleség úgynevezett anyai funkciójában. Nagyon didaktikus anyai és apai szerepeket emlegetni, mert a szeretet kifejezésének minden formája lelki táp a gyerek számára, és ha két oldalról érzi a hatást, akkor ősbiztonságban tudja érezni magát. Minden anyaszívű apát nagyon tisztel, akiknek azt mondja, tegyék tisztába a gyereket, foglalkozzanak vele úgy, mint az édesanya – hangsúlyozta a pszichológus. Hozzátette, a mai világban különösen fontos, hogy az anya kapjon segítséget, munkamegosztás legyen a családban.

„Kozmikus egyensúly”

Bagdy Emőke szerint van egy nagy kozmikus egyensúly, a férfi-nő egyensúly komplementer viszony. Ez abban áll, hogy a nő az nő, a férfi pedig férfi bizonyos biológiailag magunkkal hozott jellegzetes tulajdonságokkal, meghatározókkal (ahogy a nő vagy a férfi idegrendszere, hormonrendszere, agyféltekéi működnek). Vannak bizonyos szabályozók, amelyek eleve eldöntik, milyen tulajdonságokat tud jól kifejleszteni magában az ember. Amikor a társadalmi hatások elkezdik a biológiailag determinált fejlődési irányokat befolyásolni, vagyis az uniformizáció irányába megyünk, akkor nagy baj történik, mert gyengül a férfi és gyengül a nő, ha az egyik, akkor a kiegészítő másik is.

„Programozott tulajdonság lehetőségek”

Nagyon jó tehát, ha elfogadunk nagyon egyszerű evolúciós pszichológiai szempontokat, és nem visszük ezeket magasabb társadalmi viták szintjére. Abban kellene konszenzust kialakítani a józan ész alapján, hogy amikor a fiú megkapja a programozott tulajdonság lehetőségeit (izmosabb, gyorsabb, vakmerőbb, bátrabb lesz, több lesz a tesztoszteronja), akkor ezeket kell felerősíteni, hogy a biológiai potenciáljai által meghatározottan is férfivá tudjon válni. A nőknél pedig az ösztrogén hormon működése, az ezzel való ellátottság határozza meg, hogy milyenek tudnak lenni a világban – mondta.

Ha ezeket a képességek jól ki tudnak bontakozni, ha az adott potenciálokat támogatja a nevelés is, akkor minden rendben van. Most azonban nagyon sajátos világba kerültünk, ahol a feminista mozgalom – amely egyébként c sak esélyegyenlőségi vita – a biológiai szintekig is nagyon kihat. Arról szól, ne törődj a potenciáloddal, te csak légy az, aki lenni akarsz, és azt is te határozd meg, hogy fiú vagy lány akarsz lenni. Ezek szélsőségek, és majd elcsitul ez az irányzat, a józan ész, a normális fejlődés helyre teszi – mondta Bagdy Emőke.