Korzikán egyre nagyobbak a feszültségek a hagyományosan konzervatív korzikai nacionalisták és az észak-afrikai bevándorlók között, főleg a nizzai merénylet után, amikor egy kamionos terrorista 85 embert ütött el. 
Nizzában és több francia városban ezután több, a muszlimellenes önkormányzati döntést is elfogadtak, például azt, amelyikkel betiltották, hogy a nők hagyományos muszlim fürdőruhában, a test nagy részét takaró burkiniben jelenhessenek meg a nyilvános fürdőhelyeken.

Korzikán most ilyen burkiniben fürdött egy falu melletti öbölben egy észak-afrikai muszlimokból álló társaság.

Korzikai tinédzserek azonban fényképeket készítettek a fürdőzőkről, mire az észak-afrikai társaság férfi tagjai szigonyokkal és fejszékkel támadtak rájuk.

Verekedés tört ki, a tinédzserek pedig értesítették a falusikat, akik nagy erőkkel vonultak ki a partszakaszra. Út közben szemtanúk szerint a falusiak felgyújtották az autókat, amikkel az észak-afrikaiak az öbölhöz érkeztek.

A verekedésben végül négyen szereztek életet nem fenyegető sérüléseket, köztök egy terhes nő. Két sérült a fürdőzők közül, kettő pedig a falusiaktól került ki.