Eltünteti a hasi zsírt és beállítja a koleszterinszintet.
Európában még nem terjedt el a fekete szójababból készült tea (japánul kuromame), pedig a szigetországban évezredek óta isszák. Nem is látni túl sok kövér japánt! A fekete szójababot a Babok Koronahercegének is nevezik rendkívüli tulajdonságai miatt. Az alábbiakból kiderül, miért.

1. Zsírbontó hatású

A felete szójabab hatóanyagai bontják a zsírt, amely sejtek formájában a vizelettel távozik a szervezetből. A vérzsír szintjének csökkentésével javul azoknak az állapota, akiknek magas a koleszterinjük.

2. Elnyomja az éhséget

A növény terméséből készült tea rengeteg rostot tartalmaz, amelyek megemészése hosszabb időt vesz igénybe, így gyorsan eltelítődünk vele.

3. Segít csökkenteni a cukorbevitelt

A fekete szójababból készült tea enyhén édeskés ízű, így akik ösztönösen mindig édességre vágynak, fogyasztásával kevésbé sóvárognak a cukros nassolnivalók után.

4. Gyorsítja az anyagcserét

A tea olyan izoflavonoidokat tartalmaz, amelyek felturbózzák az anyagcserét – a szervezet ilyenkor a zsírraktárakat használja energiaforrásként, azaz fogyni kezdünk. Hogyan lehet hozzájutni? Ázsiai boltokban kapható, illetve az interneten lehet rendelni Kínából, illetve Japánból.

Így készül a fekete szójabab tea, azaz a kuromame, öt perc elég!

1. Serpenyőben pirítsunk meg egy marék fekete szójababot. Semmit nem kell hozzáadni.

2. Amikor a héja kezd leválni, húzzuk le a tűzről és forraljunk vizet.

3. A pirított szójababot tegyük a forró vízbe és hagyjuk állni két-három percig. Hidegen és melegen is fogyasztható. Nincs megszabva, milyen sűrű legyen, egyéni ízléstől függ. Akkor jó az állaga, ha szép borostyánszíne van. Az optimális fogyás érdekében étkezések előtt félórával fogyasztandó legalább egy bögrével (2,5 deci).