Szakértők szerint a török titkosszolgálatnak több mint hatezer informátora van Németországban, akiken keresztül főként az országban élő török állampolgárokat figyelik meg.
Egy biztonság politikus a Die Weltnek azt nyilatkozta, hogy a török titkosszolgálatnak hatezer embere van Németországban, ahol mintegy 3 millió török származású ember él. Egy informátor tehát átlagosan körülbelül 500 ember megfigyeléséért felel. 

Ez jóval intenzívebb titkosszolgálati tevékenységnek tekinthető, mint amivel az egykori Állambiztonsági Minisztérium, a Stasi bírt, hiszen a hidegháború időszaka alatt a kelet-német titkosszolgáknak 10 ezer emberük volt a 60 milliós lakosságra.

A The Local-nak nyilatkozó Erich Schmidt-Eenboom titkosszolgálati szakértő kifejtette, a Stasi elsősorban nem egyszerű átlagos állampolgárokat vett célba, hanem kifejezetten katonai, politikai, illetve gazdasági felderítést végeztek Nyugat-Németországban.

Tisztogatási hullám a határokon túl

Miután a múlt hónapban elbukott a puccskísérlet Törökországban, Recep Tayyip Erdogan tisztogatási hullámba kezdett, amely során több tízezer embert tartóztattak le, sokaknak megtiltották a kilépést az országból. A török államfő a puccskísérlet elkövetésével az Egyesült Államokban tartózkodó írót és tanítót, Muhammad Fethullah Gülent vádolja.

Az Erdogan-Gülen, illetve török-kurd konfliktus pedig begyűrűzött Németországba is a szakértő szerint. Az informátorok a legtöbb esetben egyszerű „patrióták”, akik fizetés nélkül szállítják az információkat a török kormány számára.

Az informátorok elsősorban a kurdok, a Gülen-pártiak és más ellenzékiek életét keserítik meg bojkottra történő felhívásokkal, negatív hangvételű újságcikkekel, illetve halálos fenyegetésekkel. 

„Elmehetnének a német rendőrségre panaszkodni, de rendkívül nehéz helyzetben vannak a párhuzamos társadalmak miatt. A kormány úgy érzi, Törökország fontos partner, ezért szemet huny az ilyen esetek felett” – fogalmazott a szakértő.

A jelenséggel kapcsolatban a Bundestag nyári szünete előtt a Zöld párt egyik politikusa, Hans-Christian Ströbele közleményben követelte, hogy azonnal vessenek véget a „törökországi titkos megfigyeléseknek”.

Szisztematikus kémkedés Ausztriában

Nem csak Németországban, hanem Ausztriában is aktív kémtevékenységet folytatnak Erdogan hívei.

Az Osztrák Zöld Párt biztonságpolitikai szóvivője, Peter Pilz azt nyilatkozta, hogy Ausztriában a török kormány szimpatizánsai szisztematikus titkosszolgálati megfigyelést folytatnak. Az osztrák politikus azt állítja, az informátorok a német helyzethez hasonlóan az ellenzékiekről igyekeznek terhelő bizonyítékokat gyűjteni.

„Szisztematikus kémkedés zajlik azok ellen a törökök, kurdok és alevik ellen, akik nem feltétlenül hívei Erdogan kormányának” – fogalmazott.

Pilz úgy tudja, az AKP-közeli Európai Uniós Török Demokraták, a MÜSIAD és a vallás szervezet az ATIP is gyűjti az információkat, amelyeket később átad a török titkosszolgálatnak. A zöldpárti politikus arról is beszámolt, hogy az Osztrák Belügyminisztériumától a szervezet azt kérte, hogy küldjék el azoknak a listáját, akik Gülen pártján állnak.

Pieter Cobelens, a Dán Katonai Titkos Szolgálatok egykori vezetője arra figyelmeztetett, hogy egész Európát behálózzák a török titkosszolgálat informátorai akik a török származású ellenzékieket figyelik meg.