Nem vehetnek részt a közös imában azok a foglyok, akik a radikális iszlám eszméit terjesztik börtöntárasaik körében. Az intézkedéssorozat egy átfogó átvilágítás része, melyet az összes brit börtön vezetőségének követnie kell a foglyok radikalizálódásának visszaszorítása érdekében.
Bekeményítenek a brit börtönökben: egy tervezett átvilágítás részeként a radikalizálódott foglyok mellett azokat a muszlim lelkészeket is előállítják, akik “brit-ellenes” iszlám útmutatást kínálnak a börtönlakóknak – derült ki a brit Igazságügyi Minisztérium által kiadott jelentésből, melyet az Independent brit lap foglalt össze dióhéjban.

Az új intézkedésekkel az elmúlt tíz év jelentősen megugrott radikalizálódási mutatóit kívánják visszaszorítani a brit fegyintézetekben. A börtönvezetőségek feladata lesz az önjelölt hitszónokok elkülönítése a többi fogoly mellől, akiket így próbálnak majd “védeni” az agresszív hittérítőktől.

Egy brit iszlám oktató bezárásával kezdődött az ügy


A radikalizáció-ellenes programot azután fogadták el és adták ki, hogy Anjem Choudary, Nagy-Britannia egyik legismertebb iszlám oktatója tízéves börtönbüntetést kapott szélsőséges tanok terjesztése miatt. A brit lap szerint bebörtönzése esetén létfontosságú döntés lehet a demokrácia-ellenes hittérítő elkülönítése, hiszen tíz év alatt óriási kárt tudna okozni a fiatal foglyok lelkében.

A teljes jelentés titkosított, de a brit Igazságügyi Minisztérium egy rövid összefoglalóban közzétette a legfontosabb döntéseket a közvélemény számára.

A kormány által elrendelt  felülvizsgálat szerint a vallási fanatikusoknak a szélsőséges iszlám terjesztése és az elkülönülés mellett eltökélt céljuk, hogy félelmet keltsenek az ellenük keményebben fellépő börtönőrökben, ezt pedig úgy érik el, hogy rasszistának kiáltják ki az őket korlátozó dolgozókat. Emellett agresszív módon erőltetik az iszlám vallásra való áttérést a foglyok körében, akik sokszor biztonsági megfontolásból lesznek muszlimok.

Azt is megállapították, hogy a személyzet kulturális érzékenysége a muszlim rabok felé már messze túllépte az elfogadható szintet, így az akadályozhatja a radikalizáció visszafojtását.

Liz Truss, az új brit igazságügyi miniszter szerint csak a börtönök átvilágítása képes megfékezni a “börtönrácsok mögött terjedő mérgező ideológia terjedését”. Úgy tartja, hogy a szélsőségesség elterjedését csírájában kell elfojtani, mert ha nem foglalkoznak vele időben, óriási nemzetbiztonsági kockázattal kell számolniuk, ha a börtönben radikalizálódott foglyok kiszabadulnak és visszakerülnek a társadalomba.

A miniszter korábban kijelentette: a szélsőséges iszlám veszélyt jelent a társadalomra és a közbiztonságra is, ezért elkötelezett híve ennek a mérgező ideológiának a megállítása érdekében indított harcnak. A legveszélyesebb radikalizálódott foglyok megállításával nemcsak a börtönöket teszik biztonságosabbá, hanem alapvető nemzetbiztonsági funkciót látnak el: a lakosság védelmét.

Jelenleg több mint 12.600 muszlim vallású ember raboskodik angol és walesi börtönökben – ez a szám egy évtizede még csak 8.200 volt. Összesen 147 embert zártak börtönbe terrorizmus vádjával, közülük 137-en muzulmánnak vallották magukat.