A keleti német tartományok gazdasági felzárkóztatásának felgyorsítása érdekében a növekedés-ösztönző politika módosítását sürgeti tanulmányában a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének drezdai fiókja, az ifo Dresden.
A növekedés-ösztönző politikának Joachim Ragnitz, az ifo Dresden igazgató-helyettese, a tanulmány szerzője szerint az általános munkahelyteremtés helyett növekedési központok létesítésére és növekedési ágazatok célzott fejlesztésére kellene összpontosítania.

A magángazdaság kutatás-fejlesztési beruházásai riasztóan alacsonyak a keleti tartományokban - mutat rá a tanulmány szerzője. A szakképzés állami támogatásával növelni kell a kis- és középvállalatok teljesítőképességét a régióban, ösztönözni kell az együttműködést a gazdasági szereplők, az oktatási intézmények és kutatóintézetek között és támogatni a technológiai transzfert, a kutatási eredmények gyakorlati alkalmazását.

Mivel demográfiai okokból a belső kereslet nagymértékű növekedésére nem lehet számítani, a gazdaságpolitikának aktívan elő kell segítenie az exportképes vállalkozások külföldi kapcsolatépítését - javasolja az ifo tanulmánya.

Huszonöt évvel az újraegyesítés után a keleti német tartományok egy főre jutó GDP-ben kifejezett gazdasági ereje csak háromnegyede a nyugati tartományokénak - mutat rá a tanulmány, megjegyezve, hogy 2010. és 2015. között csak Szászország volt képes évi 1,6 százalékos növekedési ütemmel lépést tartani a nyugati tartományok növekedésével. Szász-Anhalt tartomány ezzel szemben mindössze 0,1 százalékkal növekedett, a többi keleti német tartomány pedig - Berlin nélkül - átlagosan 1,2 százalékkal.

Az ifo intézet számításai szerint 2015. és 2030. között is csak Szászországban és Brandenburg tartományban érheti el a GDP-növekedés évi átlagban az országos átlagot. A többi keleti tartományban alacsonyabb növekedési ütemre kell számítani, különösen Szász-Anhalt, Türingia és Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományokban - jelzi az ifo tanulmánya.

MTI