Előkerült a kiürített raktárból egy nagy kincs. A Türr István Múzeum épülete, amire több mint százmillió forintot költenek a következő hónapokban. Ez csupán az egyik állomása az intézmény fejlesztésének. Már az udvar befedésére is van tervük.
Az év végig zárva tartanak az emeleti kiállítások a Türr István Múzeumban. Ez nem azt jelenti, hogy az intézményben nem dolgoznak. Épp ellenkezőleg, az épületében folyó átalakítási munkálatok miatt nem fogadnak látogatókat. Az utóbbi hetekben csomagoltak, pakoltak, helyet kerestek, cipekedtek a múzeum dolgozói és a közösségi szolgálatot teljesítő fiatalok. A nagy átalakítás első lépéseként több tízezer tárgynak kerestek ideiglenes helyet, kiürítették a Roosevelt, illetve a Szentháromság tér felőli emeleti raktárakat. Ezek megújulva, átalakítva, látványtárként nyitnak majd ki, a múzeum átalakulásának egyik fontos eseményeként. Addig azonban még akad jónéhány szorgoskodásban gazdag nap. A korszerűsítés 560 négyzetmétert érint, a vezetékek cseréje mellett átalakul a fűtési rendszer, az épület ezen része kissé megváltozó funkciókat kap.

– Három fázisban alakult ki az épület mai formája, ezért több lépcsős magasságkülönbségek is vannak. Az emeleten gazdag bankárok laktak, itt most díszítőfestést keresünk. Megkutatjuk a falat és a statikáját, az épülettörténeti kutatást kiegészítjük és a műemlékesekkel egyeztetve nyeri el új formáját ez a rész – mondja Kovács Zita, a múzeum igazgatója a kiürített raktári szobákat mutatva. Azt mondja: a pakolás során előkerült az épület, ami most megújul. Nagyon kemény munka volt, kollegái úgy dolgoztak, mint a gépek. Eredetileg 288 millió forintra pályáztak, támogatásként azonban 137 millióhoz jutnak, ezért végig kellett gondolni a terveket. Arra jutottak, hogy az infrastruktúra megújítása legsürgetőbb feladat. Ezt február végére várják. A déli és nyugati oldal érintett részét a belső felújítása után április végére bútorozzák be, visszakerülnek a tárgyak és érkezhetnek a látogatók. 

– Egy raktár és egy kiállítás közötti látványra lehet készülni a látványtár megnyitásával. Viszont mennyiségi váltásra számíthatnak a látogatók. Az állandó kiállításon a minőség ismerhető meg, hiszen a legszebb, legértékesebb tárgyakat láthatják. Például egy kékfestő kiállításon látható két nyomódúc, amiből a raktárban 300 található. Kialakítunk látványműhelyeket, például kovács, cipész vagy fazekas műhelyt, ezeket pár évente cserélhetjük, és bajai mestereket szeretnénk meghívni időszakosan, akik segítik a látogatók eligazodását. A képzőművészeti raktárban pedig szőnyegboltban szokásos módon lehet majd lapozgatni a tárolókat. De lesz múzeumi konyha is, ami a múzeumpedagógiai foglalkozásoknak ad hátteret – sorolja a múzeum vezetője. Hozzáteszi: a felújítás mellett  az is fontos, hogy nem hamisíthatnak, az épület történetéhez hozzá tartoznak az ötvenes évek is, amikor például a déli oldal udvarra néző részén állandó kiállítás volt, de funkcionált szolgálati lakásként, majd raktárként is, ezekre tekintettel kell lenniük.

Négy év alatt a 8 ezer fölötti számról 12 ezer fölé nőtt látogatóik száma. Fejlesztési tervük megvalósításától 15-20 százalékos ugrásszerű növekedést, majd tartós emelkedést remélnek. Ehhez azonban további sikeres pályázatok kellenek, rövidesen a várossal közösen egy 3,4 millió euró összegű elképzelést nyújtanak be.

– Szeretnénk régészetileg feltárni udvarunkat, 5-6 méter mélyen az őskorig. Megnézni, hogy mi van itt, majd egy bélelt alsó pincét kialakítani raktárnak. Az 500 négyzetméteres udvart egy kintről nem látható üvegtetővel szeretnénk lefedni. Lenne egy szolgálati háttér része lifttel, lépcsőházzal, a másikkal a függőfolyosót is lefednénk, új közösségi tér jönne létre, amit koncertek, mozi vetítésre kiállításokra lehet használni. Fejlesztési tervünk végén ezek után új állandó kiállításokkal, funkciókkal, közösségi terekkel rendelkező múzeum jön létre. A történeti kiállítás felkerül az emeletre, így az időszakos kiállítóterünk a Roosevelt térre nyílik majd, lesz egy földszinti rész, ami belépő nélkül látogatható. Jegyet váltani a kiállítások és a látványraktárak látogatásához szükséges. Másik ötlet a Deák Ferenc utcai, földszint, a bank által nem használt rész hasznosítása. Ez érintené a levéltár elhelyezést is, a múzeum szakkönyvtárával, kutatóhelységekkel, folyóirat-olvasóval egy turisztikailag is értelmezhető fejlesztés valósulhatna meg – vázolja fel a jövő feladatait Kovács Zita. Mindezek megvalósításához további sikeres pályázatok szükségesek.