Az Irakban és Szíriában tartózkodó Iszlám Állam-katonák száma drasztikusan nagyot esett: már csak 15 ezer dzsihádista maradt a frontvonalakon Sean MacFarland altábornagy szerint.
Az altábornagy szerint nagyon nehéz megmondani, hogy pontosan hány dzsihádista maradt a két háborús országban: számuk 15-20 ezer között mozoghat. A korábbi hadműveleteknek köszönhetően közel 45 ezer iszlamista harcos tűnt el a frontvonalakról- írja az Independent.

A korábbi becslések még 19-25 ezer harcoló dzsihádistáról számoltak be, de a jelenlegi adatok szerint ez túl magas szám. De nem csak a katonák létszáma, hanem az ereje is csökkent: az altábornagy szerint a mostani harcosok sokkal képzetlenebbek, és kevésbé kitartóak. Ennek köszönhetően a helyi erők és a nemzetközi koalíció hadműveletei is jóval eredményesebbek.

„Az ellenség minden fronton visszavonul. Amit látunk, az az, hogy bárhova megyünk, sokkal könnyebben haladunk, mint egy éve. Az ellenség pedig sokkal kevesebb energiát öl a harcokba.”
Az amerikai támogatást élvező szíriai hadsereg legutóbb Manbidzs városából szorította ki az Iszlám Államot – már a város 90 százalékát a kormányerők ellenőrzik. Az épületek többségét azonban lerombolták a terroristák.

„Az Iszlám Államnak vége. Az elkövetkező napokban felszabadítjuk a várost.” – mondta egy szír katona.

A felszabadított városrészeken a lakosok borotválkozással és burkaégetéssel ünnepelték a terrorszervezet rémuralmának végét – a szigorú vallási szabályok ugyanis még a megfelelő arcszőrzetet és a ruházot is meghatározták.

Manbidzs stratégiailag kulcsfontosságú város: az Iszlám Állam önkényesen kikiáltott fővárosába, Rakkába vezető utánpótlási útvonalon fekszik. Az utóbbi két hónapban 400 civil vesztette itt életét – közülük 98-an gyerekek voltak.

MacFarland szerint az iraki fronton is hasonló a helyzet: az iraki hadsereg felkészültMoszul visszafoglalására. Irak második legnagyobb városát még 2014-ben rohanták le a terroristák, azóta is ez a legfőbb iraki bázisuk. Az offenzíva megkezdése előtt azonban még az amerikai légierőnek kell megszereznie egy közeli légibázist.

A Vöröskereszt figyelmeztetése szerint több mint egymillió iraki válhat otthontalanná, ha megkezdődik a város ostroma. Az ő helyzetük pedig még tovább fokozza a már amúgy is súlyos iraki humanitárius válságot: eddig hárommillió ember kényszerült otthona elhagyására, és tízmillió iraki szorul segítségre.

„Most minden megjósolhatatlan, de fel kell készülnünk a legrosszabbakra.” – mondta Robert Mardini, a Vöröskereszt regionális igazgatója. Ez pedig több százezer ember menekülését jelenti.

Emellett problémát jelenthet, hogy a hadszíntéri kudarcok csak felbőszítik a terrorszervezetet, amely terrortámadásokkal áll bosszút – következőleg egyszerre csaphat le három európai országra.