Ferenc pápa női diakónusi szolgálat tanulmányozására állított fel egy 13 fős bizottságot, amelyben egyháziak és világiak, nők és férfiak is részt vesznek.
A jelenleg csak férfiaknak fenntartott diakónus az egyházi rend szentségének első fokozata. A diakónus áldozópappá még nem szentelt személy. Feladata az ősegyházban az istentiszteleten való közreműködés és a szegények szolgálata. A püspök jobbkeze, helyettese, titkára, és gyakran utóda.

A kérdést tanulmányozó bizottság elnöke Luis Francisco Ladaria Ferrer spanyol érsek, a Hittani Kongregáció titkára lett.
A bizottság feladata annak vizsgálata lesz, hogy a nők tölthetnek-e be diakónusi szolgálatot és ez a szolgálat milyen feladatokat jelenthet.

Ferenc pápa május 12-én fogadta a Vatikánban az egész világból érkezett női szerzetesrendek mintegy kilencszáz főnökasszonyát. A találkozón lehetségesnek nevezte a női diakónusok bevezetését.

Az egyháznak be kell vonnia a felszentelt és a laikus nőket a konzultációban való részvételbe, de a döntéshozatalba is, mivel szüksége van a nők szemléletére. A nőknek az egyházban való növekvő szerepe nem feminizmus: az egyház iránti felelősség megosztása a keresztségben részesült minden személynek joga, férfiaknak és nőknek egyaránt" – jelentette ki Ferenc pápa.

Ferenc pápa azért állította fel a bizottságot a kérdés tanulmányozására, mert egy szerzetesnő megkérdezte tőle, hogy a nők miért vannak kizárva a diakónus-szolgálatból. Egyelőre szó sincs a női diakónátus bevezetéséről, csak az ezt tanulmányozó bizottság felállításáról.

Ferenc pápa megválasztása óta a nők egyházi szerepének erősítését szorgalmazza. Az egyházfő gyakran meghallgatja a nők véleményét is, mert szerinte a nők képesek a dolgok mögé látni. Ferenc pápa idén a nagycsütörtöki lábmosás szertartását is úgy módosította, hogy a papok szerzetes és laikus nők lábát is megmoshatják.
MTI