A poligámiának (többnejűség) ugyanolyan alapvető jognak kellene, hogy legyen Olaszországban, mint a melegházasság – jelentette ki egy prominens olasz muszlim.
“Nem lenne semmi akadálya, hogy Olaszország elfogadja a poligámiát, ha abba a házasulandó felek is belegyeznek” – írta Hamza Piccardo, az Iszlám Közösségek és Szervezetek Uniója (UCOII) vezetője Facebook posztjában.

“Ha már jogokról beszélünk, akkor mindenkinek joga van a többnejűséghez. A muszlimok nem értenek egyet a melegházassággal, mégis elfogják, hogy a rendszer ezt megengedi” – kelt ki az olasz muszlim vezető a jelenlegi szabályozás ellen.

Piccardo mondatai felháborodást váltottak ki Olaszországban, ahol a lakosság többsége katolikus.

“A nők jogaiért folytatott több évszázados harcot nem lehet csakúgy a szőnyeg alá söpörni” – mondta a kérdésről a kormányzó Demokrata Párt vezetője, Debora Serracchiani. A politikusnő szerint az, hogy valakinek több felesége van, nem tartozik az alapvető jogok közé.

Májusban az olasz parlament elfogadta az egyneműek házasságát engedélyező törvényt – a katolikus egyház erőteljes ellenállása ellenére. Az azonos nemű párok számos, a házasokat megillető jogot megkaptak, azonban így sem fogadhatnak örökbe gyermeket.