Az emberi testbe ültethető egészségügyi készüléken dolgozik majd a keresőóriás anyavállalata és egy brit gyógyszeripari óriás új, közös vállalkozása. A „bioelektronikától” az olyan betegségek hatékonyabb kezelését várják, mint az asztma, az ízületi gyulladás vagy a cukorbetegség. 
Galvani Bioelectronics néven közös céget hoz létre a Google-t is birtokló Alphabet és a GlaxoSmithKline (GSK) brit multinacionális gyógyszergyár – jelentették be hétfőn a vállalatok.

Az új formációt 55 százalékban a GSK tulajdonolja majd, a maradék pedig az Alphabethez tartozó Verily Life Sciences birtokába jut. A két cég összesen mintegy 540 millió angol fontot fektet be a brit központú vállalatba a következő hét év során, valamint szellemi tulajdonnal is segítik majd működését.

A közlemény szerint a bioelektronika egy viszonylag új tudományág, melynek célja, hogy lehetővé tegye bizonyos krónikus betegségek leküzdését a testbe építhető, miniatűr eszközökkel. Az implantátumokat úgy alakítanák ki, hogy azok meg tudják változtatni a betegségek miatt szabálytalan vagy helytelen elektromos jelzéseket az idegrendszerben.

A GSK már négy éve foglalkozik bioelektronikával, és saját bevallásuk szerint a technológia alkalmas lehet az olyan kórok kezelésére, mint a cukorbetegség, az asztma vagy az ízületi gyulladás.

A Google-birodalom már egy ideje szemet vetett az egészségügyre, mostani lépésük pedig illeszkedik ebbe a sorba. 2013-ban társalapítója volt egy Calico nevű biotech vállalatnak, tavaly érkezett a Verily Life Sciences, és a két éve megvásárolt, mesterséges intelligenciát fejlesztő DeepMind is beszállt az orvosi eszközfejlesztésbe az Egyesült Királyságban.