Kutatók szerint hat kulcseleme van a bocsánatkérésnek, amelyek jelentőségteljesebbé teszik a gesztust, és ezek közül kettő kihagyhatatlan: a hibánk elismerése és a kártalanítás felajánlása.
„A bocsánatkérés tényleg beválik, de arra kell ügyelnünk, hogy a hat kulcselem közül minél többet felhasználjunk” – foglalta össze a kutatást vezető Roy Lewicki, az Ohiói Állami Egyetem Fisher Üzleti Főiskolájának munkatársa.

A kutatócsoport két vizsgálatban elemezte, hogyan reagál 755 ember a bocsánatkérésekre, amelyek a kulcselemek közül 1 – 6 elemet tartalmaztak. A lista a következőkből áll: a sajnálat kifejezése, a hiba magyarázata, a felelősség elismerése, a megbánás kimondása, a kártalanítás felajánlása és a megbocsátás kérése. A kutatók ugyanakkor azt is hozzátették, hogy ha sürget az idő, és rögtön rendbe kell hozni egy kapcsolatot, akkor két elem szükséges feltétlenül a bocsánatkérés sikeréhez.

„Eredményeink azt mutatták, hogy a legfontosabb elem a felelősség elismerése” – mondta Lewicki. „Ki kell mondanunk, hogy a mi hibánk, hogy mi követtük el a hibát.” A második legfontosabb elem pedig a kártalanítás felajánlása. A következő három elem egyaránt a harmadik helyen szerepel a listán: a sajnálat kifejezése, a hiba magyarázata és a megbánás kijelentése. A kutatók szerint az utolsó elem, a megbocsátás kérése szükség esetén akár ki is hagyható.

Természetesen szóbeli bocsánatkérés esetén az érzelem és a hanglejtés is jelentős mértékben befolyásolja a végeredményt. Ha szemtől szemben kérünk bocsánatot, a szemkontaktus, az őszinteség megfelelő kifejezése és az ehhez hasonló tényezők is fontos szerepet játszanak.