A múlt hét csütörtöki népszavazás eredménye péntekre minden felborított a világ tőzsdéin. Tudod, mi maradt belőle egy héttel később? Szinte semmi.
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 26 328 ponton, az előző hetinél 2,35 százalékkal magasabban zárt, a forgalom is nőtt: 56,5 milliárd forintot ért el a múlt heti 48 milliárd forinttal szemben.

A vezető részvények közül csak az OTP gyengült.

Napról napra

Hétfőn a Brexit miatt a nemzetközi és a magyar tőzsdén is negatív hangulat, eladói nyomás uralkodott. A BÉT közepes forgalmat ért el a nap folyamán.

Kedden az utóbbi napok viharos kereskedése után a magyar tőzsde fellélegzett, az összes hazai blue chip drágult. Ezen belül is a bankpapírok szerepeltek a legjobban, részben a Moody's döntése miatt. A hitelminősítő ugyanis pozitívra javította a magyar bankrendszer kilátását a tavaly július óta érvényben tartott stabilról, azzal indokolva a lépést, hogy a javuló magyarországi működési környezet valószínűleg jót tesz a bankok eszközminőségének és tőkehelyzetének, és a szektor ismét nyereségessé válhat.

Szerdán eseménytelen volt a kereskedés, közepes forgalom mellett, szinte oldalazott a piac. A blue chipek közül az OTP-részvények árfolyamára a menedzsmenthez köthető sajátrészvény-vásárlás pozitívan hatott - ekkorra ugyanis már tudhatták a befektetők, hogy a Csányi Sándor nevéhez köthető szingapúri Sertorius-alap a hét elején két körben több mint kétmilliárd forintért vett OTP-részvényeket.

Csütörtökön a Brexit-szavazás utáni sokk elmúltával kedvező lett a nemzetközi piaci hangulat. A nyugat-európai indexekkel szemben azonban a magyar tőzsde valamennyit esett és napi mélypontjához közel zárt.

Pénteken a kereskedés a nemzetközi hangulattal ellentétesen mozgott alacsony forgalomban, a régióban egyedül a magyar papírok gyengültek. A nemzetközi hangulattal ellentétes mozgásnak magyar specifikus oka nem volt, az elmúlt napok teljesítményének korrekcióját hajtotta végre a budapesti börze. A részvénypiacok ekkora "kiheverték" a brit népszavazás eredményét.

BluechipZáróárVáltozás 1 hét alatt
Richter5670+6,36%
Mol16605+2,63%
Magyar Telekom4390%
OTP6312-0,21%