Alexander Van der Bellen jogsértésekkel megválasztott osztrák elnök – akit az október 2-án újra választó osztrák nép a legújabb felmérések szerint is félre fog söpörni – szabadkőműves múltjáról a hazai fősodratú sajtó elfelejtett írni. Hogy a balliberális sajtó miért nem, tudjuk. 
Hogy a jobboldali miért nem, engedjék meg, hogy erről udvariasságból ne írjam le a véleményemet. A világért sem azért, mert képtelen arra, hogy olykor ne a balliberális sajtó által kijelölt utat kövesse.

De mivel ez itt nem fősodrat, álljon itt a Van der Bellen német wikipédiás szócikkének szó szerinti fordítása.

Szabadkőműves

2008 októberében elmondott saját szavai szerint Van der Bellent az 1970-es évek közepén felvették az akkor egyetlen innsbrucki szabadkőműves páholyba, melyben mintegy éven át vett részt annak találkozóin, és saját magát „aktív résztvevőnek” nevezte. 

„Ezt követően pusztán passzív tagként még mintegy 10 éven át tagdíjat fizettem és végül saját, kifejezett kívánságomnak megfelelően kiléptem.” 

A Zeit im Bild 2-nek 2016. május 18-án adott választási interjújában Armin Wolf moderátor Van der Bellennek szabadkőművesi tagságát tematizálta. Ebben a témakörben Wolf záró kérdésére – „Még mindig szabadkőműves? 

– Van der Bellen másként válaszolt, mint 2008-ban a kilépésével kapcsolatos kérdésre (lásd fentebb): „Tudtommal nem. Azután Bécsbe mentem, és ott más dolgok érdekeltek.”