Kelet-Ukrajnában mind az ukrán kormányzati szervek, mind az Oroszország által támogatott szeparatisták által ellenőrzött területeken önkényesen tartják fogva és kínozzák a civileket – derült ki az Amnesty International és a Human Rights Watch ma megjelent közös jelentéséből.
A jelentés a Nem létezel. Önkényes fogvatartások, erőszakos eltüntetések és kínzás Kelet-Ukrajnában címet viseli, alapjául pedig 40 olyan interjú szolgál, amelyeket áldozatokkal, családtagjaikkal, ügyvédeikkel valamint szemtanúkkal készítettek.

Az Amnesty International és a Human Rights Watch 9 olyan esetről számol be, amelyben az ukrán hatóságok önkényesen tartanak fogva vagy tüntetnek el erőszakosan civileket, valamint szintén 9 olyan esetről, amelyben az Oroszország által támogatott szeparatisták tartanak önkényesen fogva civileket.

Az esetek nagy része 2015-ben és 2016 első felében történt.

Az Amnesty International és a Human Rights Watch információi szerint az ukrán hatóságok és a kijevi félkatonai alakulatok olyan civileket vettek őrizetbe, akikről gyanítható, hogy az oroszbarát szeparatistákat támogatják, míg a szeparatisták olyanokat, akik feltehetőleg az ukrán kormány számára kémkedtek.
Vadim mindkét fél számára gyanús volt

Egy esetben egy Vadim (39) nevű férfit először az egyik, majd a másik oldal ejtette foglyul és kínozta meg. 2015 áprilisában egy az ukránok által felügyelt ellenőrzőpontnál kapták el a fegyveresek, majd egy zacskót húztak a fejére, és az oroszbarát szeparatistákhoz fűződő állítólagos kapcsolatairól vallatták.

Vallatói áramütéssel, a bőrén elnyomott égő cigarettával és veréssel próbálták rávenni: ismerje be, hogy az oroszbarát szeparatistáknak dolgozik.

Miután végül szabadon engedték, Vadim visszatért Donyeckbe, ahol a helyi hatóságok rögtön őrizetbe vették azzal a gyanúval, hogy a fogvatartása során átállt és már az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak dolgozik. Több, mint két hónapot töltött magánzárkában Donyeck egyik nem hivatalos börtönében, ahol fogvatartói szintén bántalmazták.
Fogolycsere-üzlet

A két jogvédő szervezet által vizsgált 18 esetben felmerült a civil foglyok szabadon engedése fogolycsere útján. Az Amnesty International és a Human Rights Watch szerint ez komoly aggodalomra ad okot, hiszen fennáll a veszélye, hogy a felek csak azért vesznek őrizetbe civileket, hogy fogolycserét tudjanak végrehajtani.

Ez akár túszejtésnek is minősülhet, ami viszont már háborús bűncselekmény.

Három, a kormány által ellenőrzött területről erőszakosan eltüntetett személy is azt mondta, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat 6 héttől 15 hónapig terjedő időszakra tartotta őket fogva, miközben fogvatartásuk tényét nem ismerte el. Egyikük fogolycserével szabadult, a másik két embert végül vádemelés nélkül elengedték.

Az Amnesty International és a Human Rights Watch szerint a jogsértő és letagadott fogvatartások az Ukrán Biztonsági Szolgálat harkovi, kramatorszki, iziumi és mariupoli épületeiben zajlottak. Az SZBU Harkovban található épület-együtteséről már a 2016 júniusában kiadott ENSZ-jelentésben is mint egy lehetséges titkos börtön helyszínéről tettek említést.
Nemrég szabadon engedett fogvatartottaktól mindkét jogvédő szervezet úgy tudja, hogy 16 embert még mindig fogva tartanak az SZBU harkovi központjában.

Az SZBU levélben tagadta, hogy a kijevi ideiglenes fogolytáboron kívül bármilyen fogvatartási létesítményt üzemeltetne, vagy bármiféle információval rendelkezne az SZBU-n belüli állítólagos bántalmazásokról és visszaélésekről.

Az oroszok is ezt a modellt követik

Az ellenőrzés nélkül működő helyi biztonsági szervek a magát függetlennek kikiáltó Donyecki és Luhanszki Népköztársaság területein is civileket ejtettek önkényesen foglyul és kínoztak meg. Donyeck és Luhanszk lakosai szerint ezeken a területeken a biztonsági szervek a legfélelmetesebbek, és nekik van a legnagyobb hatalmuk is.