Németországban országos razziát tartott a rendőrség, olyan embereket tartóztattak le, akik gyűlöletkeltő kommentekkel hergelték a többieket a közösségi médiában.
A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (Bundeskriminalamt, rövidebb nevén BKA) sajtóközleménye szerint 60 embert tartóztattak le, a legtöbbjüket azzal vádolták, hogy a különböző internetes oldalakon antiszemita, idegengyűlölő és más szélsőséges üzenetekkel hergelték az olvasókat a tavalyi év júliusa és novembere között. A razziába 14 tartományt és 25 rendőrállomást vontak be, emellett nagyjából 40 jogi vizsgálat vette kezdetét. A BKA jelentése szerint most először volt szükség arra, hogy lecsapjanak az emberekre a gyűlölködő internetes kommentek miatt.  

Németországban korábban nem volt példa ilyen gyűlölethullámra, amit elsősorban a migránsválság idézett elő, az ország több mint egymillió menedékkérőt fogadott be 2015-ben, akik főleg a háború sújtotta Szíriából és Irakból érkeztek meg Európába. Egy friss felmérés szerint tízből hat német szerint a menekültek befogadása miatt nőtt meg a terrorveszély Németországban és Európában. A felmérés arra is rámutatott, hogy a német állampolgárok többsége attól tart, hogy a menekültek befogadása negatív hatással lesz a német gazdaságra.

Ezt a folyamatot próbálja most megállítani a német rendőrség, az online felületeken is. Szeretnék megakadályozni, hogy a Facebookon, a Twitteren és egyéb felületeken megszaporodjanak a gyűlöletbeszédek. Ennek érdekében létrehoztak egy munkacsoportot a tavalyi évben, amelynek az a feladata, hogy ezeket a kommenteket eltávolítsa. A német igazságügyi miniszter is közbenjárt az ügyben, mivel úgy gondolta, hogy az internetes oldalak túl lassan távolítják el a számukra nem tetsző hozzászólásokat.

A BKA azt mondta, hogy a mostani műveletek célja az volt, hogy felvegyék a harcot a verbális radikalizmussal. A BKA vezetője, Holger Münch szerint „ezeknek a szavaknak nem szabad megmérgezniük a társadalmi légkört.”