Az Európai Unió egyik legnagyobb problémája jelenleg az, hogy az európai politikai elit olyan politikát folytat, mely teljes mértékben figyelmen kívül hagyja az európai emberek véleményét, és sokszor az akaratukkal szemben menetel – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Hozzátette: minden egyes olyan politikai szerveződés, entitás, ország, ahol a politika az emberek akarata ellenére formálódik, előbb-utóbb a végletekig meggyengül. Ezt látjuk most az Európai Unió tekintetében is. Brüsszel elhibázott bevándorláspolitikája már az Európai Unió egységét veszélyezteti. Hiszen például a nagy-britanniai szavazásnál az eredményt egyértelműen a bevándorlási politikai befolyásolta abba a nemkívánatos irányba, mellyel mindannyian ellentétesen számoltunk – mutatott rá.

Ez is azt mutatja, hogy Brüsszelt meg kell állítani, véget kell vetni annak az erőszakos, az európai emberek akaratával ellentétes bevándorlási politikának. A legjobb módszer a kontinens erejének visszaszerzésére, ha az emberek akaratával egyező irányú politikát folytatunk. Magyarországon is azért lesz népszavazás a kötelező betelepítési kvóták ügyében, mert ez egy olyan fontos ügy, amelyről nem politikusoknak, nem a politikai elitnek, nem Brüsszelnek, hanem az embereknek kell véleményt mondania – hangoztatta.

A brit népszavazás eredménye sokkolta a kontinenst. Ezt arra kellene felhasználni, hogy az európai intézmények felébredjenek, és végre lássák, az eddigi politikájuk – leginkább a bevándorlás területén – nem folytatható – szögezte le.

Az európai intézmények azonban a sokkhatást nem a pozitív változás érdekében akarják kihasználni, hanem még inkább el akarják mélyíteni azt a politikát, mely az Európai Unió gyengítéséhez vezet – vélte a külügyminiszter.

Annak kapcsán, hogy Soros Györgyöt csütörtökön meghallgatta az Európai Parlament, Szijjártó Péter azt mondta: egészen elképesztő, hogy egy amerikai milliárdos azt javasolja, az európai – pláne a közép-európai – emberektől az unió intézményei vegyenek el pénzt, s abból a törvénysértően a közösségbe érkező bevándorlókat finanszírozzák.

Álljon meg a menet! Soros Györgynek ez a javaslata több milliárd eurót venne ki a magyar emberek zsebéből. (…) Ebből mi köszönjük szépen, nem kérünk. Pontosan az ilyen javaslatok, és Brüsszel bevándorláspolitikája miatt soha nem volt még ilyen aktuális a magyar népszavazás, mint most – hangsúlyozta.

Nem mi magyarok vagyunk az egyetlenek, akik egy ilyen javaslatokkal szembeszegülünk. A bevándorlási válság megmutatta azt, hogy Közép-Európában a virtus még megvan, szolidárisak tudunk lenni egymással, ha kell, vállat a vállnak, hátat a hátnak vetve le tudunk győzni esztelen politikákat – fogalmazott a tárcavezető.

Az egy hibás gondolat, hogy az Európai Unió számára bármilyen pozitív hatással járna az illegális bevándorlás. Ez egy mese, ha pedig keményebben akarunk fogalmazni. akkor egy hazugság – mondta Szijjártó Péter.

Az Ön böngészője nem támogatja a hanganyag lejátszását!