A török kormány visszakozott a halálbüntetés kérdésében: A török kormány a fennálló jogi kereteken belül fogja felelősségre vonni a pénteki sikertelen puccskísérlet elkövetőit. Őket a legújabb hivatalos adatok szerint összesen 208 ember, köztük 60 rendőr, 3 katona és 145 civil haláláért teszik felelőssé.
Mindezt Binali Yildirim török kormányfő közölte hétfőn a minisztertanács ankarai ülése után. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy figyelembe kell venni ugyan a nép akaratát, de nem szabad elsietni a halálbüntetés esetleges visszaállítására vonatkozó döntést, amihez az alkotmány módosítása is szükséges lenne.

Az oroszoknak sem tetszene egy kivégzéshullám: Moszkva felszólította Törökországot, hogy a pénteki puccskísérlet nyomán kialakult helyzetet kizárólag az alkotmányos keretek között rendezze – jelentette ki hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Mindemellett Merkel sem beszél Erdogannal. “Nem lehet EU-tag olyan ország, amelynek jogrendjében szerepel a halálbüntetés, ezért a halálbüntetés visszaállítása véget vetne a török uniós csatlakozási folyamatnak”.