Tényleg már ott tartunk, hogy Putyin segíti hatalomra Trumpot? Hillary Clinton tábora ezt feltételezi.
Az utolsó, amit Hillary Clinton akart: egy nappal a Demokrata Párt elnökjelölő gyűlése előtt újabb botrány tört ki. Káosz, felfordulás, lemondások, külföldi beavatkozás, összeesküvés-elméletek. Így indul hétfőn Philadelphiában az Egyesült Államok első női elnökjelöltje, Hillary Clinton megkoronázása.

Pénteken a WikiLeaks 20 ezer e-mailt szivárogtatott ki a Demokrata Párt vezetőinek belső levelezéséből, ami bizonyítja, hogy a párt nem volt semleges az előválasztások idején: minden erővel azon fáradoztak, hogy ne a szocialista Bernie Sanders, hanem Hillary Clinton nyerjen. Tudták, hogy a szocializmus ma is szitokszó Amerikában. Sandersnek nem lenne esélye, még akkor sem, ha a 74 éves szenátor rocksztár népszerűségnek örvend a fiatalok körében. A kiszivárogtatott e-mailek szerint a pártigazgató és munkatársai gúnyolódtak Sandersen, különféle eszközöket találtak ki, hogy elriasszák a szavazókat. Többek között a zsidó Sanders ateizmusát hangsúlyozták vallásos államokban. Félrevezető információkat hintettek el a szenátorról.  

Egy nappal a philadelphiai konvenció előtt a pártigazgatónak, Debbie Wasserman Schultznak le kellett mondania. Az e-mailek egyelőre nem köthetők Clintonékhoz vagy a Fehér Házhoz.

Bernie Sanders már korábban is tiltakozott a manipulált, tisztességtelen rendszer ellen. Vádjai beigazolódtak. Most, amikor nagy szüksége lenne Hillary Clintonnak a párton belüli egységre, a baloldali szavazókra, tüntetnek a Sanders-hívek: „Hell No, DNC, we won’t vote for Hillary” – skandálják. Azaz: soha nem szavaznak Clintonra. A filmes Michael Moore fogalmazta meg a baloldal ellenszenvét Hillary Clintonnal szemben: „Irtózatosan népszerűtlen, közel 70 százalék gondolja, hogy szavahihetetlen, tisztességtelen. Azt a régi típusú politikust testesíti meg, aki nem hisz semmiben sem. Azt mondja, amivel választást lehet nyerni.”

Ezen a héten az ellenkezőjéről akarják a vezetők meggyőzni a szavazókat. Dicsérik Hillary Clinton felkészültségét, tudását, szorgalmát.  Az ő politikája tesz legtöbbet az amerikai családokért, nőkért, gyermekekért, ő lendíti fel a gazdaságot és teszi biztonságossá Amerikát. Beszédet mond többek között Barack és Michelle Obama, Bill Clinton, New York polgármestere, Kalifornia kormányzója. Érdekes viszont, hogy a sztárok, celebek ezúttal távol maradnak.         

Hillary Clinton szombaton mutatta be alelnökjelöltjét, a centrista szenátort, a korábbi virginiai kormányzót, az 58 éves Tim Kaine-t. A spanyolul kitűnően beszélő katolikus Kaine-től – aki korábban missziós tevékenységet is folytatott – azt várják, hogy meghódítja a szegényeket, a munkásosztályt, a latin kisebbséget.

A WikiLeaks kiszivárogtatásának időzítése több mint gyanús a Demokrata Pártnak. Külső erő beavatkozását látják, a párt lejáratását vélik felfedezni az akcióban. De ennél is tovább mennek. A vezetők már nyár elején jelezték, hogy orosz hackerek hatoltak be a Demokrata Párt e-mail rendszerébe, és több tízezer levelet loptak el. Ők adhatták át a dokumentumokat a WikiLeaksnek, mely a leghatékonyabb időzítéssel, három nappal a konvenció kezdete előtt hozta nyilvánosságra  őket.

Hillary Clinton kampányfőnöke egyenesen Putyinig vezeti a szálakat, akinek érdeke, hogy Donald Trump legyen az elnök. Bizonyítékai nincsenek, csak feltevései, mégpedig az, hogy Trumpot üzleti szálak kötik Moszkvához, kijelentései aláássák a NATO-t, az Európai Uniót. Trump és Putyin kölcsönösen dicsérik egymást. Trump főtanácsadója korábban a bukott ukrán elnöknek, Viktor Janukovicsnak dolgozott. A Trump-tábor még a feltevést is abszurdnak tartja.

A WikiLeaks újabb levelek kibocsátását ígéri. Mi jöhet még?