Felavatták pénteken a Kulcsár Antal mesteredzőről elnevezett öttusa sportközpontot a Fejér megyei Móron.
A névadó ünnepségen Réczei Géza, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke Kulcsár Antalra emlékezve kiemelte, jövőre lesz negyven éve annak, hogy a néhai mesteredző első utánpótlás korosztályával elkezdett foglalkozni. Hozzátette, keménysége folyamatos eredményeket hozott, a maga elé kitűzött álmokat mindig megvalósította.

A sportvezető emlékeztetett arra, hogy kezei között formálódott a magyar öttusa első Európa-bajnoka, Demeter József, valamint Horváth Viktor világ- és Európa-bajnok és Vörös Zsuzsanna olimpiai, világ- és Európa-bajnok öttusázó. Fenyves Péter polgármester felidézte, amikor Kulcsár Antal Mórra érkezett és felvázolta neki terveit, nem hitt benne. Kitartását látva azonban a város is minden erejével az öttusa meghonosításán fáradozott, aminek ma már vannak eredményei.

Kulcsár Ágnes, a névadó lánya, a Móri Öttusa SE edzője hangsúlyozta, édesapja munkássága révén indult el a fehérvári öttusa aranykora és 2008-as nyugdíjba vonulásáig tanítványai - nemzetközi szinten - 166 arany-, 114 ezüst- és 80 bronzérmet szereztek, miközben 405 magyar bajnoki címet nyertek.

Megjegyezte, hogy Móron szeretne apja nyomdokaiba lépve eredményes öttusázókat nevelni, amihez a létesítmény is hozzásegítheti. Közölte, vannak tehetséges versenyzőik, jövőre pedig már harcban szeretnének lenni a serdülő válogatottba kerülésért.

Az MTI kérdésére elmondta: jelenleg 24 olyan versenyzője van a móri egyesületnek, aki versenyeken is indul és ugyanennyien edzenek a szakosztály keretein belül. A sportközpontot mintegy 50 millió forintból alakították ki egy már nem működő kazánház teljes felújításával, átalakításával. A fejlesztést az öttusa szövetség pályázatán nyert forrásból fedezték, az önkormányzat támogatásával pedig eszközökkel szerelték fel. Az épületben vívótermet és lőteret alakítottak ki. Tavaly december 26-án, életének 66. évében súlyos betegségben hunyt el Kulcsár Antal, a női öttusa-válogatott korábbi szövetségi kapitánya.

Kulcsár Antal 1977-től edzőként, majd szakosztályvezetőként dolgozott az Alba Volánnál, később éveken át irányította a női válogatottat. A székesfehérvári klubtól és a válogatottól is a 2008-as pekingi olimpia után köszönt el, utána Móron dolgozott.

MTI