Október 2-ára írta ki Áder János miniszterelnök a kvótareferendumot – jelentette a Köztársasági Elnöki Hivatal.
Október 2-ára írta ki a népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban Áder János köztársasági elnök kedden – olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján megjelent közleményben.

Az államfő – élve köztársasági elnöki jogkörével – a mai napon meghozott határozatával az országos népszavazást 2016. október 2. napjára tűzte ki, a következő kérdésben:
„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” – áll a hivatal tájékoztatójában.

A köztársasági elnök döntését a jogszabályok értemében nem hátráltatja, hogy Szanyi Tibor, az MSZP EU-képviselője alkotmányjogi panasszal élt tegnap a Kúria népszavazást engedélyező döntésével szemben. Martonyi János, volt külügyminiszter egy, a múlt héten tartott konferencián arra hívta fel a figyelmet a népszavazással kapcsolatban, hogy az nem feltétlenül jelenti a közös uniós kvóta elutasítását – mindössze országgyűlési hozzájáruláshoz köti, vagyis a többség akár dönthet úgy is az adott pillanatban, hogy jóváhagyja a brüsszeli elképzeléseket.

A kormány kezdeményezését kritika érte, többek között azért, mert nem egyértelmű, miről is szól a népszavazás kérdése, mire vonatkozik a későbbiekben a voksolás eredménye. Tavaly szeptemberben fogadta el ugyanis az Európai Tanács – vagyis a tagállami vezetőkből álló testület – a menekültekkel kapcsolatos, mindeddig egyetlen hatályos rendelkezést. Ennek értelmében telepítenének Magyarországra 1294 embert. Ezt a döntést az egy évvel később tartott népszavazással nem lehet érvényteleníteni, egyebek mellett az utólagos jogalkotás tilalma miatt sem. Ezt a népszavazással kapcsolatos megszólalásaiban Orbán Viktor miniszterelnök is többször elismerte.

Magyarország – Szlovákiához hasonlóan – az Európai Bíróságon támadta meg a tanácsi döntést, ítélet azonban még nem született. A bírósági verdikt lesz irányadó a tagállamok számára, nem pedig a népszavazás eredménye.

Egyéb, a kötelező kvótára vonatkozó vagy azzal kapcsolatos döntést sem az Európai Bizottság, sem a Tanács, sem a Parlament nem hozott mindeddig.

MTI