Június hónapban az átlaghőmérséklet 20 C körül alakult. A hónap utolsó napjai hőségnapok voltak, a csapadékos napok száma 7-10 volt, átlagban 60,75 mm csapadék hullott.
Fenológiai állapot:

Őszi búza: érés 
Őszi árpa: aratás 
Tavaszi árpa: érés 
Őszi káposztarepce: aratás 
Napraforgó: csillagbimbós állapot,virágzás kezdete 
Cukorrépa: sorzáródás 
Kukorica: szármegnyúlás 
Szója: első virágszirmok láthatóvá válnak, a virágok zártak

Károsítóhelyzet:

Jelenleg nincsenek kártételi veszélyhelyzettel fenyegető polifág károsítók, az őszi árpák aratása a legtöbb helyen megtörtént, a repce aratása után kezdik az őszi búzákat aratni. A kukoricák szépen fejlődnek, helyenként, már a címerhányás kezdetén vannak.

Napraforgó:

A napraforgó virágzása elkezdődött a megyében. Az állományok szépen fejlettek, gombás megbetegedéssel észlelési szinten találkoztak. A levéltetű és poloska fertőzés nem jelentős.

Szőlő:

Az intenzív védekezéseknek köszönhetően a peronoszpóra terjedése megállt. Nem indultak újabb fertőzések. A lisztharmat terjedése is lelassult, de a heterogén fürtökön mindig található kis bogyó, ami fertőzhető, és nem védi a permetszer. Gondos zöldmunkával szellős lombfalat kell
kialakítani, ami javítja a permetezés hatékonyságát, és a gombák fertőzéséhez kedvezőtlen mikroklímát teremt.

A gyümölcsösökben erős a levéltetű fertőzés. A levéltetvek elleni védekezést az élelmezés-egészségügyi várakozási idők szigorú betartása mellett el kell végezni az érésben lévő gyümölcsfák esetében.

A megye kertjeinek öntözése nagyon fontos ebben az aszályos időjárásban. A tápanyag-utánpótlásról, tápoldatozásról se feledkezzünk meg, így is átsegíthetjük növényeinket a hőség okozta stressz átvészelésében -javasolja a GYMSMKH Élelmiszerlánc-biztonsági, Minőség-ellenőrzési és Felügyeleti Főosztály - Növény-és Talajvédelmi Osztálya.