Határszemlét tartottak a Hajdúságban. A körutat a megyei agrárkamara szervezte, hogy a felmérjék a növénykultúrák állapotát.
Van, ahol már learattak
A buszos határszemlét Hajdúböszörmény közelében kezdték, egy helyi mezőgazdasági vállalkozás földterületén. Először egy 600 hektáros szántót mutattak meg a gazdáknak.

Idén 6 hónap alatt több mint kétszer annyi csapadék hullott, mint a tavalyi év első felében, az agrárcég tapasztalatai szerint ennek ellenére, az időjárási körülményektől függetlenül érdemes öntözni. Csak így garantálható ugyanis, hogy  a szántóföldi növények mindig kellő mennyiségű vízhez jussanak.

- Lehetőség a kettős termesztésre, termésbiztonság és minőség: ebben a három szóban össze lehet foglalni a lényegét az öntözéses gazdálkodásnak – hangsúlyozta Erdélyi Zoltán, a Hajdúböszörményi Mezõgazdasági Zrt.igazgatója.

Az aratás előtti határszemlén az is szóba került, hogy mi jelentheti most a legnagyobb veszélyt a gabonára.

- Ne jöjjön jégeső vagy vihar, mert ez a legnagyobb ellenségünk most a kalászosoknál. Így is keletkeztek már viharkárok a megyében, ami mindenképpen veszteséget okoz – mondta el Szabó Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Az őszi árpa aratását már elkezdték a megyében, és ha marad a jó idő, akkor a jövő héten a búza betakarítását is megkezdik Hajdú-Biharban.