A német kancellárasszonynak újabb megoldási javaslatai vannak a menekültválság kezelésére, de mivel belátta, hogy a pillanatnyilag kulcsszerepet játszó visegrádi országok vezetőinek megnyerése nélkül nem tudja azokat keresztülvinni az EU-n, a szeptember 15-i uniós csúcson kívánja őket megnyerni elképzeléseinek – értesült az atv.hu kormányzati forrásokból.
Korábban létezett egy olyan forgatókönyv is, hogy a mostanában globális kérdésekben egyre kategorikusabban nyilatkozó magyar miniszterelnökkel külön is találkozik, de a V4-ek múlt heti, Varsóban megrendezett csúcstalálkozóján kialakított egységes álláspont arról győzte meg, hogy együtt kell tudnia kezelni a négy országot.

Orbán Viktor Varsóban Beata Szydlo lengyel, Bohuslav Sobotka cseh, valamint Robert Fico szlovák kormányfővel egyeztetett. A csúcstalálkozó az Európai Tanács szeptember 15-én esedékes, az unióból való kiválást támogató brit népszavazás utáni helyzettel foglalkozó pozsonyi informális ülés előzménye volt, melyen a V4-ek közös álláspontjukat egyeztették, így Pozsonyban már ezzel a javaslattal lépnek fel a Brexittel kapcsolatban.

A lengyel kormányfő azt ígérete az eseményt követő sajtótájékoztatón, hogy a visegrádi országok „nagyon aktívak lesznek” az EU előtt álló változások végrehajtásában, és több javaslatuk is van az európai közösség erősebbé tételéhez. Az egyik ilyen a tagállamok erősebb felügyelete az uniós döntéshozatali folyamatokban.

Utolsókból elsők

A magyar kormányfő szerint a találkozó megteremtette az alapját annak, hogy a pozsonyi csúcson a V4-ek már közös európai programmal lépjenek fel. Az alapvető értékek terén, mint például a nemzeti hagyományok, kereszténység, biztonság, alapvetően eddig is egyetértés volt a visegrádi országok között – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: a V4-ek ezt az Európát megpróbálják közösen képviselni Pozsonyban.

Orbán Tusványoson is beszélt a szeptemberi pozsonyi csúcsról, ahol úgy értékelte, hogy Európa jelenlegi politikai vezetése megbukott, mivel az EU elvesztette a globális szerepét és regionális szerelővé vált, nem képes megvédeni saját polgárait, saját külső határait. Szerinte a mostani elit védeni fogja a mundér becsületét a pozsonyi konferencián, ezért a közép-európai államoknak azt kell képviselniük a tanácskozáson, hogy Európában alapvető változásokra van szükség.

Vélhetően ezek a nyilatkozatok indították arra Merkel stábját, hogy – mint azt kormányzati forrásunk megerősítette – informális egyeztetéseket kezdeményezzen az érintett országok, így Magyarország vezetőivel is, amelyek tulajdonképpen egy tanácskozás előkészítését szolgálják Pozsonyban.

Úgy tudjuk, a német kancellár új javaslatcsomaggal áll majd elő, amelynek támogatásához meg kívánja nyerni a V4-ek vezetőit. Ha rajtuk átmegy a terv, a többi tagállam meggyőzése vélhetően már nem lesz kihívás Merkelnek.

VIA