Rengeteg hibát vétettek a puccsisták Törökországban, ezért nem sikerült megdönteni Recep Tayyip Erdogan hatalmát.
Törökországban péntek éjszaka a hadsereg egy kisebb csoportja megpróbálta átvenni a hatalmat, azonban a puccskísérletük rengeteg sebből vérzett. Egeresi Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szakértője elemezte, mit rontottak el a lázadók.

Nem voltak elegen

Egeresi szerint a puccskísérletben résztvevő 2800-3000 katona rendkívül kevés ahhoz, hogy egy 80 milliós országot és annak több százezer fős hadseregét maguk uralma alá tudják hajtani.

„Habár letartóztattak jó pár tábornokot és a vezérkari főnököt is, a hadsereg alapvetően megmaradt a kormány lojalitása mellett” – fogalmazott a Törökország-szakértő, majd hozzátette: a rendőrség sem állt a puccsisták oldalára.

A hatalomátvételre törekvő katonai csoport még a parlamentet sem tudta elfoglalni, mindössze egy találat érte az épületet.

Lekéstek Erdoganról

A török híradások szerint a puccsisták egy 40 főből álló külön osztagot küldtek Marmarisba, hogy elfogják a török államfőt.

Erdogan azonban akkor már nem volt sehol.

Sajtóinformációk szerint körülbelül fél órával késtek el a puccsisták, hiszen az érkezésükkor az államfő már Isztambulba tartott az első hadsereg kormányhű főparancsnokának meghívására.

Egeresi szerint ez lehetett az est fordulópontja, hiszen így a török államfőnek volt lehetősége arra, hogy mozgósítsa a híveit és irányítsa a lojális haderőt. A szakértő hozzátette, sem a török miniszterelnököt, sem a kormánytagokat nem sikerült letartóztatniuk a puccsistáknak, erre még próbát sem tettek.

Előrehozták az időpontot

Az NKE szakértője szerint a puccsisták egyik legrosszabb döntése az volt, hogy nem hajnalban, hanem este kezdték el a műveleteket.

„Ennek a puccsnak akkor lett volna nagyobb sikere, ha hajnalban történik” – vélekedett Egeresi, aki elmondta: eredetileg hajnalban történt volna a puccs, csak valamiért előrehozták.

A szakértő szerint ha hajnalban történik az egész hadművelet, akkor az emberek már arra ébredhettek volna, hogy Törökországban megtörtént a hatalomátvétel. Így viszont a legtöbben még ébren voltak, ezért Erdogan sikeresen tudta mozgósítani a híveit.

Egeresi elmondta, a puccsistáknak az lett volna a jobb, ha az emberek otthon maradnak, éppen ezért vezették be a kijárási tilalmat.

Nem sikerült az információkat monopolizálni

A lázadók megpróbálták hatalmuk alá vonni a kulcsfontosságú médiumokat, de csak az állami televíziót sikerült elfoglalniuk. A Törökország szakértő szerint azt sem vették figyelembe, hogy az internet korában nem lehet ilyen egyszerűen monopolizálni az információáramlást.

A török államfő ezzel szemben pont a közösségi médiát használta fel arra, hogy üzenjen a népnek. A Facetime nevezetű alkalmazás segítségével a telefonján keresztül üzent az egyik török tévé élő adásában. Ennek hatására a kormánypárti választók tömegei vonultak az utcára és kezdték el lefegyverezni a tankokkal felvonuló puccsistákat.

Erdogan tervelte ki az egészet?

„Ez a puccs nagyon vérszegény volt ahhoz, amit szerettek volna elérni” – fogalmazott Egeresi, aki nem kívánt összeesküvés-elméletekbe bocsátkozni. A szakértő mindamellett hangsúlyozta, Erdogan rendkívül profin kezelte ezt a kísérletet és fel fogja használni arra, hogy a tisztogatási hullám keretében leszámoljon politikai ellenfeleivel.

Ezt mutatja az is, hogy a hétvége során mintegy hatezer embert tartóztattak le, amelyből mindössze háromezren vettek részt közvetlenül a hatalomátvételi kísérletben.

„Kérdés, hogy a letartóztatási hullám mennyire alakul át boszorkányvadászattá”
– fogalmazott Egeresi, aki hangsúlyozta:  a puccskísérlet ellenére a parlament továbbra is polarizált, ezért az elnöki rendszer bevezetéséhez szükséges alkotmánymódosításnak továbbra is gátat szab az ellenzék.