Sikertelen államcsínyt hajtottak végre Törökországban mára virradóra. A török hadsereg egy része péntek este bejelentette, hogy átvette a hatalmat. Kijárási tilalmat és katonai igazgatást rendeltek el az ország teljes területén. Katonai ostrom alá vettek több fontos épületet, bombatalálat érte a török parlamentet is. Recep Tayyip Erdogan államfő ma reggel Isztambulban kijelentette, hogy meghiúsították a katonai puccskísérletet és hazaárulásnak minősítette azt, egy vezető török tisztviselő pedig azt közölte, hogy már a kormányhoz hű erők uralják a török hadsereg főparancsnokságát, kis lázadó csoportok még ellenállnak. A BBC úgy tudja, a puccskísérlet ideje alatt közel 200-an meghaltak, csaknem 1200-an megsebesültek. Országszerte több mint 1500 katonát vettek őrizetbe, leváltották a hadsereg öt tábornokát és 29 ezredesét. Erdogan államfő hazaárulásnak minősítette az államcsínyt, és azt ígérte, végigviszi a hadsereg megtisztítását. Cikkünk folyamatosan frissül. Cikkünk folyamatosan frissül.
Kormányfő: a “terrorista bandák” szembekerültek a demokratikus társadalommal

“Terrorista bandák” akartak puccsot elkövetni Törökországban szombatra virradóra, de a demokratikus társadalom ellenállt – jelentette ki a török kormányfő sajtótájékoztatóján Ankarában szombaton. Binali Yildirim köszönetet mondott a civileknek az ellenállásért, valamint azoknak a katonáknak és rendőröknek, akik a kormány oldalára álltak. Kijelentette: lassan véget érnek a harcok és helyreáll a rend. Hangsúlyozta az összeesküvőket bíróság elé állítják, azt kapják, amit megérdemelnek. A hadsereg 2839 tagját – köztük közkatonákat és magas rangú tiszteket – vettek őrizetbe. Az összecsapásokban – a puccsista áldozatokat nem számítva – 161 ember vesztette életét, 1440 megsebesült – mondta a török miniszterelnök Korábban arról érkezett hír, hogy 104 puccsista halt meg a harcokban.

A német külügyminiszter is elítélte

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter szombaton elítélte a törökországi puccskísérletet és felszólított a demokratikus intézmények tiszteletére. A német diplomácia vezetője közleményében kiemelte, hogy a legélesebben elítéli a törökországi “demokratikus berendezkedés erőszakos megváltoztatására irányuló valamennyi kísérletet”. Mindenkinek be kell tartania “a demokratikus és jogállami játékszabályokat”, és gondoskodni kell a további vérontás megakadályozásáról – tette hozzá Frank-Walter Steinmeier. Bátorítónak nevezte, hogy a török parlament pártjai elkötelezték magukat a demokrácia elvei iránt. Előzőleg – szóvivője útján – Angela Merkel kancellár is a demokratikus rend tiszteletére szólított fel.

Szijjártó: Magyarország elítéli a puccskísérletet

Magyarország a leghatározottabban elítéli a törökországi puccskísérletet – jelentette ki a külügyi és külgazdasági miniszter szombaton Budapesten. Szijjártó Péter a Liszt Ferenc-repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, az éjszakai történéseket az elkövetés módja és az áldozatok száma alapján”terrorcselekménynek is lehet nevezni”. A miniszter elmondta, jelenlegi információk szerint nincs magyar áldozata vagy sérültje a törökországi puccskísérletnek.

Megközelíti a 200-at a halálos áldozatok száma

Összesen 194 ember, köztük 104 puccsista és 47 civil vesztette életét az éjszakai törökországi puccskísérletben – közölte szombaton délelőtt az ügyvivő vezérkari főnök. Umit Dundar utalt arra, hogy még folyik a katonai akció a puccsisták ellenőrzése alatt lévő utolsó támaszpont visszafoglalására. Az ügyvivő vezérkari főnök szerint a puccsisták nagyobbrészt a légierő és a csendőrség kötelékéből, továbbá egyes páncélos alakulatokból kerültek ki. Dundar azt állította, hogy a hadsereg legfelsőbb parancsnoksága kezdettől fogva elutasította a puccskísérletet. Szavai szerint ugyanakkor a puccskísérlet meghiúsításához mindenekelőtt a rendőrség, illetve az ügyészség gyors intézkedései járultak hozzá.

A puccsisták már csak az ország néhány pontján tartják magukat

Az al-Dzsazíra pánarab hírtévé tudósítója a helyszínről arról számolt be, hogy az éjszakai puccskísérlet után szombat reggelre visszatért a nyugalom Ankarában. Elmondása szerint a török főváros fölött még a légierő gépei járőröznek, de harcok zaját már több órája nem hallani. A dohai központú hírtévé honlapján arról számolt be, hogy a puccsisták már csak az ország néhány pontján tartják magukat.

Spöttle: várható volt

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő szerint várható volt egy katonai puccskísérlet Törökországban, Recep Tayyip Erdogan elnököt korábban már figyelmeztették is erre az eshetőségre. A szakértő az M1-en azt mondta, évek óta szerveződhetett a puccskísérlet. Georg Spöttle úgy vélekedett, hogy a török államfő az eseményeket az ellenzéki pártokon belüli tisztogatásra is felhasználhatja. Beszélt arról is, hogy az éjjeli puccskísérlet hátráltathatja az Európai Unió és Törökország közötti vízummentesség bevezetését.

Irán is elítélte

Elítélte a törökországi puccskísérletet az iráni kormány is. “Támogatjuk a török nép által demokratikusan megválasztott kormányt” – hangsúlyozta szombat délelőtt az iráni nemzetbiztonsági tanács szóvivője. Közölte azt is, hogy Haszan Róháni elnök utasítására a nap folyamán válságtanácskoztást tart a nemzetbiztonsági tanács, hogy értékelje a helyzetet.

Al-Dzsazíra: Ankarában nyugalom van

Szombat reggelre visszatért a nyugalom Ankarába az éjszakai puccskísérlet után – számolt be a helyszínről az al-Dzsazíra pánarab hírtévé tudósítója. Elmondása szerint a török főváros fölött még a légierő gépei járőröznek, de harcok zaját már több órája nem hallani. A dohai központú hírtévé honlapján arról számolt be, hogy a puccsisták már csak az ország néhány pontján tartják magukat.
Athén támogatásáról biztosította Ankarát

Országa támogatásáról biztosította a török kormányt a görög miniszterelnök. A görög kormány és a görög nép szoros figyelemmel követi a törökországi eseményeket – fogalmazott reggeli Twitter-üzenetében Ciprasz, hangsúlyozva, hogy országa a demokrácia és az alkotmányos rend oldalán áll. Értesülések szerint a görög miniszterelnök a nap folyamán mielőbb kapcsoltba kíván lépni Recep Tayyip Erdogan török államfővel és Binali Yildirim miniszterelnökkel.

Nőtt az áldozatok száma

A péntek éjszakai török puccskísérlet halálos áldozatainak száma 90-re nőtt, 1154-en megsebesültek – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség szombaton Twitter-oldalán.

Már több mint 1500 katonát vettek őrizetbe

Már 1563 katonát vettek őrizetbe Törökország-szerte a puccskísérlettel kapcsolatban – közölte egy illetékes szombat délelőtt, az Anadolu állami hírügynökség pedig azt jelentette: mintegy 200 katona fegyvertelenül elhagyta az ankarai katonai főparancsnokságot és megadta magát a rendőrségnek.

Tusk: a feszültségeket nem lehet fegyverekkel megoldani

A török feszültséget és kihívásokat nem lehet fegyverekkel megoldani – jelentette ki az Európai Tanács elnöke újságíróknak a mongóliai Ulánbátorban szombaton. Az Ázsia-Európa Találkozón (ASEM) tartózkodó Donald Tusk hangsúlyozta: “katonai puccsnak nincs helye a modern Törökországban. Nincs alternatívája a demokráciának és a jogállamiságnak.” Úgy vélte, korai a puccskísérlet következményeiről beszélni. A fő kérdés az lesz, vajon milyen Törökország kerül ki a válságból.

Kiszabadították a török vezérkari főnököt

Hulusi Akar tábornokot a péntek este kezdődött államcsíny-kísérlet kezdetén ejtették túszul a katonai főparancsnokságon, és helikopterrel egy légi támaszpontra vitték a török főváros közelében. Az állami hírügynökség szerint a tábornok szombat reggeli kiszabadítása után “biztonságos helyen” tartózkodik. Közben a török rendőrfőnök azt közölte, hogy 16 puccsistát megöltek összecsapásokban a hadsereg főhadiszállásán, 250 embert pedig őrizetbe vettek. A rendőrfőnök szerint még folynak a harcok, de lassan végükhöz közelednek.

Az emigráns hitszónok is elítélte

Élesen elítélte a törökországi puccskísérletet közleményében az amerikai emigrációban élő muzulmán hitszónok, Fethullah Gülen. Azt írta: az elmúlt ötven évben mindig is szenvedett a számtalan államcsínytől, és határozottan cáfolta, hogy bármilyen kapcsolat fűzné a tegnap esti katonai hatalomátvételi kísérlethez. Korábban Recep Tayyip Erdogan államfő az 1999 óta az Egyesült Államokban élő hitszónokot vádolta azzal, hogy ő puccsisták felbujtója.

A kormánypárti erők uralják a katonai főparancsnokságot

Már a kormányhoz hű erők uralják a török hadsereg főparancsnokságát – közölte egy vezető török tisztviselő szombat reggel, hozzátéve, hogy a “kis lázadó csoportok” még ellenállnak. A lázadók kezén vannak helikopterek, ugyanakkor vadászgépeik nincsenek. Közben az Anadolu állami hírügynökség jelentése szerint szombat reggelig 754 katonát tartóztattak le a puccsal összefüggésben. Emellett a hadsereg öt tábornokát és 29 ezredesét leváltottak a belügyminiszter utasítására.

A puccsisták “eltökélten harcolnak”

Ezzel egy időben a Béke otthon elnevezésű mozgalom, amely állítólag a hadsereg puccsistabarát erőit tömöríti, egy közleményben azt írta, hogy erőik eltökélten harcolnak. A szervezet egyben arra szólította fel a lakosságot, hogy biztonságuk megőrzése miatt maradjon otthon.
Megtámadták a puccsistákat az egyik isztambuli hídon

Recep Tayyip Erdogan államfő követői megtámadtak puccsista katonákat Isztambulban, a Boszporusz fölött átívelő egyik hídon szombat reggel. A Reuters arról számolt be, hogy a puccsistákat körbevették és azelőtt támadták meg, hogy a rendőrök közbe tudtak volna avatkozni. Az Al-Dzsazíra pánarab hírtévé a honlapján korábban azt közölte, hogy az isztambuli Boszporusz-hídon 50 puccsista katona adta meg magát.

Legalább 60 halott, több mint 330 őrizetbe vétel

Legalább 60 ember meghalt szombatra virradóra Törökországban a katonai puccskísérlet idején, sokan közülük civilek – közölte egy török illetékes. A kormányhoz hű török erők eddig 336 embert vettek őrizetbe, többségük katona – tette hozzá. Korábban hírek szerint legalább 150-en megsebesültek.

A puccsisták harckocsijait bombázta a török hadsereg, lelőttek egy helikoptert is

A török elnökség bejelentése szerint a hadsereg F-16-os vadászgépei csapásokat mértek a puccsisták tankjaira az elnöki palota körül Ankarában. Lelőtték a lázadók egy helikopterét is a TURKSAT televíziós cég fölött.

Rendkívüli tanácskozásra hívták össze szombatra a parlamentet

Rendkívüli tanácskozásra hívta össze szombatra Binali Yildirim török miniszterelnök a parlament összes képviselőjét, miután a török hadsereg egy része előző este megpróbálta magához ragadni a hatalmat. Ismail Kahraman parlamenti elnök közölte: bombatalálat érte a parlament épületét, aminek következtében több rendőr megsebesült. Emberéletet nem követelt a légicsapás, és valamennyi képviselő menedékre lelt az épületben.

Lezárták a Boszporuszt a tartályhajók előtt

Biztonsági megfontolásokból a tengerészeti hatóságok lezárták a törökországi Boszporusz tengerszorost a tartályhajó-forgalom elől szombatra – közölte a Gulf Agency Company (GAC) hajózási ügynökség. Egyes teherhajók azonban továbbra is igénybe vehetik a Fekete-tengert a Földközi-tengerrel összekötő, kulcsfontosságú vízi útvonalat.

Még nincs vége?

A puccsista katonák tovább folytatják a török parlament ellen a levegőből indított támadásokat – közölte szombat hajnalban egy magas rangú tisztségviselő. Elmondta azt is, hogy a zendülőket figyelmeztették, ha továbbra is megkísérlik a légierő gépeit bevetni, akkor a hadsereg lelövi e gépeket. A tisztségviselő hozzátette, hogy a 42 ankarai halálos áldozat mellett a hatalomátvételi kísérlet Isztambulban is emberéleteket követelt.

Több mint 40 halott

Legalább 42 ember vesztette életét Ankarában a török hadsereg egy részének a hatalom átvételére tett kísérlete közben indított támadásaiban – közölte a török főváros főügyészsége az NTV televíziónak nyilatkozva. Őrizetbe vettek tizenhárom katonát, akik a puccskísérlet alatt megpróbáltak behatolni az elnöki palotába. A hatalomátvételi kísérletnek Isztambulban is vannak halálos áldozatai.

Felszálltak a török légierő gépei

Felszálltak a török légierő harci gépei, hogy megsemmisítsék a lázadók kezén lévő repülőket és helikoptereket – jelentette be Binali Yildirim miniszterelnök. Arról is beszélt, hogy a felkelők Ankarában és Isztambulban továbbra is tüzelnek a levegőből. A kormányfő a CNN Türk tévécsatornának elmondta, hogy a puccskísérlettel összefüggésben eddig több mint 130 embert vettek őrizetbe.
Harckocsik a parlament körül

Harckocsik vették körül a török parlament épületét, majd bombatámadás érte az épületet, több civil megsérült. Az isztambuli Atatürk repülőtéren is lövések dördültek – egyes jelentések szerint ott is tankok nyitottak tüzet. Más források viszont arról számolnak be, hogy katonai helikopterekről kezdtek lövöldözni. Ankarában a rendőrség épületét bombázták le, hírügynökségi források szerint 17 rendőr halt meg. Az éjszaka folyamán egy, a puccsistákhoz tartozó helikoptert is lelőttek – közölte a török hírtelevízió.

Senki nem halt meg a parlamentben

Egyetlen képviselőnek sem esett baja a török parlamentet ért bombatámadásban, de néhány rendőr megsebesült – közölte Ismail Kahraman parlamenti elnök. Binali Yildirim miniszterelnök korábban azt mondta, hogy a támadásnak halálos áldozatai és sebesültjei is vannak. A parlamenti elnök most arról számolt be, hogy a találat a látogatóközpontot érte, miközben a képviselők egy biztonságos helyiségben tartózkodtak. Halálos áldozata pedig nem volt a támadásnak – tette hozzá.

Az EU is megszólalt

Az Európai Unió arra szólított fel a törökországi puccskísérletben érintetteket, hogy mielőbb térjenek vissza az alkotmányos rendhez. A 28 tagállam nevében Ulánbátorban kiadott nyilatkozatában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője és Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő leszögezte, hogy az EU a demokratikusan megválasztott török kormányt és a jogállamiságot támogatja.

Erdogan: meghiúsítottuk a puccskísérletet

A török vezetés meghiúsította a puccskísérletet – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök az isztambuli repülőtéren. Az államfő először jelent meg személyesen a nagy nyilvánosság előtt azóta, hogy a török hadsereg egy része tegnap este megpróbálta átvenni a hatalmat és összecsapásokat vívott a rendőrséggel. Az államfő hazaárulásnak minősítette a puccsot, amely szerinte az ország egysége ellen irányult. Erdogánt hatalmas tömeg üdvözölte az Atatürk repülőtéren.

30 török katona letette a fegyvert

Szemtanúk szerint csaknem 30 török katona letette a fegyvert az isztambuli Taksim téren azok közül, akik előzőleg a hadsereg egy részével megkísérelték átvenni a hatalmat az országban. A katonák átadták fegyvereiket az őket körbevevő fegyveres rendőröknek. Közben a CNN Türk magántelevízió beszüntette adását, a puccsisták foglalták el az épületet, és összecsaptak az Erdogán-párti civilekkel.

Ellenzéki pártok is elítélték

Két török ellenzéki párt is elítélte a törökországi államcsínykísérletet. A Köztársasági Néppárt elnöke közleményében megállapította: “Ez az ország már sokat szenvedett a katonai puccsok miatt. Nincs szükségünk arra, hogy ezek a problémák megismétlődjenek. A pártvezető hangsúlyozta, a jövőben is védelmezni akarja a török köztársaságot és a demokráciát. A Nemzeti Mozgalom Pártja elnevezésű nacionalista ellenzéki párt vezetője arról biztosította a kormányfőt, hogy pártja is támogatja a demokráciát és a nép szabad akaratát.

Külügy: a magyarok ne menjenek az utcára

Menczer Tamás a külgazdasági és külügyminiszter szóvivője az M1-nek azt mondta: 143 Törökországban lévő magyar regisztrált konzuli szolgálat honlapján. Mindenkitől azt kérik, hogy maradjanak a szállásukon, ne menjenek ki az utcára. A Törökországba készülő magyaroktól azt kérik, ha tehetik halasszák későbbre útjukat.

A világ vezető politikusai is reagáltak

Barack Obama amerikai elnök a demokratikusan megválasztott török kormány támogatására szólít fel mindenkit – közölte a washingtoni Fehér Ház. Angela Merkel német kancellár tette közzé Twitter oldalán azt írta: Törökországban tiszteletben kell tartani a demokratikus rendet és mindent el kell követni az emberéletek megóvása érdekében. Szergej Lavrov orosz külügyminszter az alkotmányos keretek megtartását és a vérontás elkerülését sürgette. Brit kollégája Boris Johnson Twitteren fejezte ki mély aggodalmát a török “krízis” miatt és egyben azt tanácsolta állampolgárainak, hogy egyelőre kerüljék a nyilvános helyeket Törökországban.

Szakértők: korai bármit is mondani

Még korai bármit biztosra venni, nem tudni, hogy sikeres-e a puccs – vélik a szakértők. Egeresi Zoltán Törökország-szakértő az M1-en kifejtette, hogy az elmúlt időszakban több jelenség is gyengítette az államot és vezetését; példaként említette a számos terrortámadást Törökország területén, valamint azt a feszültséget, amit Recep Tagip Erdogan elnök hatalmának koncentrációja okozott a hadsereg erejének gyengítése révén. Karas Dávid, Isztambulban élő politológus meglepetésnek nevezte az eseményeket, és megerősítette, hogy fegyverropogást hallani a városban. Földi László biztonságpolitikai szakértő azt emelte ki: a helyzetet bonyolítja, hogy Törökország a NATO tagja, és az Egyesült Államokkal együtt a katonai szövetség erejének 90 százalékát adja.

MTI