A miniszterelnök szerint elhibázott döntés volt az igazságszolgáltatás részéről, hogy szabadon engedték azt az iszlamistát, aki végül megölte Jacques Hamel atyát.
Manuel Valls a francia Le monde-nak adott interjújában elmondta, az esetnek arra kell ösztönöznie a bírákat, hogy másként álljanak a hasonló ügyekhez, és legközelebb vegyék figyelembe a dzsihadisták színlelési taktikáit. Gyorsan hozzátette, nem akarja a bírákat felelőssé tenni a terrorcselekményért. 

Támogatom a mecsetek külföldi pénzügyi finanszírozásának betiltását, és el akarom érni, hogy a franciaországi imámokat kizárólag az országban képezzék." – fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő leszögezte, azt szeretné, ha az ország újraértelmezné a franciaországi iszlámhoz fűződő viszonyát. 

A normandiai elkövető a 19 éves Adel Kermiche nevű, Franciaországban született helyi lakos ellen tavaly vádat emeltek terrorista kapcsolatok miatt, és márciusig őrizetben volt. Később elektronikus megfigyelés alatt állt, naponta csak pár órára hagyhatta el az otthonát, és minden nap jelentkeznie kellett a rendőrségen. A nyomkövetőt azonban az ügyész közlése szerint minden délelőtt öt órára kikapcsolták, és a támadás is ebben a napszakban történt. 

Kermiche feltételes szabadlábra helyezése ellen az ügyészség hiába fellebbezett.
A Francois Hollande által vezetett szocialista kormányzatot a jobboldali és szélsőjobboldali ellenzék is azzal vádolja, hogy nem lép fel elég hatékonyan a terrorizmus elleni harcban. Az elmúlt hetek, hónapok iszlamista merényletei óta a kabinet népszerűsége zuhanórepülésben van.

A legutóbbi terrortámadás után az ISIS egyből elismerte, hogy ők állnak a brutális támadás mögött. 

Franciaországban 2017 tavaszán rendezik az elnökválasztás első fordulóját.

MTI