A Farsnews iráni hírügynökség arab országok diplomatáira hivatkozva közölte, hogy Erdoğant az orosz hírszerzés mentette meg a puccskísérlet alkalmával. A latakiai orosz támaszpont hírszerzői lehallgatták a puccsra készülő katonák beszélgetéseit, és figyelmeztették a török elnököt.
Erdoğan a figyelmeztetés hatására, 44 perccel azelőtt hagyta el a szállodát, ahol tartózkodott, mielőtt a puccsisták helikopterei megérkeztek, és szétlőtték azt. Az elmélet mellett nem hoznak fel bizonyítékokat, azonban logikusan van felépítve. A puccsisták megneszelhették, hogy közel állnak a lebukáshoz, ezért kapkodva, az eredetileg tervezettnél hamarabb vágtak bele a dologba, ami megmagyarázná az elkövetett hibáikat is. Elszámították ugyanakkor a társadalmi támogatottságukat is.

A törökök oldala meggyengült, átállhatnak a másikra

A hírügynökség közlése szerint – amelyet az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ is átvett – Erdoğan arra készült, hogy az ellenzék helyett annak az Aszádnak az oldalára áll a szíriai polgárháborúban, akinek a bukásáért korábban mindent bevetett (ezt alátámaszthatja a két elnök július elejei tárgyalássorozata is). Az oroszok beavatkozásával ugyanis jelentősen megváltoztak az erőviszonyok, és megint a szír elnöknek kezd kedvezni a hadiszerencse, ráadásul a törökök maguk is kellemetlen pillanatokat éltek meg, miután a lelőtt orosz vadászgép miatt eléggé elmérgesedett a viszonyuk.

Erdoğan tavaly ősz óta az EU-hoz és az Egyesült Államokhoz látszott közeledni (néhány hónap múltán azonban velük is feszültségbe keveredett), és a jelek szerint Oroszország lehet a törökök kiútja a külpolitikai szorításból. Június 27-én a törökök egy napon békültek ki az oroszokkal és Izraellel, a hadsereg egy része viszont lehet, hogy nem kért a nyugatellenes fordulatból. Eszerint a színfalak mögött az amerikaiak is biztathatták a puccsistákat, és Fethullah Gülen hitszónok valóban szerepet játszhatott az eseményekben. Azóta az amerikai-török viszony tovább hidegült, az orosz diplomácia pedig már a lelőtt repülőgép ügyében is mentegeti Erdoğant.

Az orosz-iráni-török szövetség átrendezné a Közel-Kelet erőviszonyait

Ugyancsak komoly fordulat látszik beállni a szíriai háborút a háttérből egymás ellen szervező Törökország és Irán között. Utóbbi rendkívül barátian nyilatkozott legutóbb a törökökről. Iráni hírek szerint Kaszem Szuleimani, az iráni külföldi katonai akciók irányítója, aki a szíriai polgárháborúban Aszád oldalát mozgatja a háttérből, a puccs idején folyamatosan segítette Hakan Fidant, a török titkosszolgálat vezetőjét, aki pedig a szíriai lázadók mögött állt eddig.

Azt nem tudni, hogy mindez a híradás valós alapokon nyugszik, vagy csak orosz-iráni dezinformáció, az viszont mindenképpen látható, hogy Törökország belpolitikai felbolydulása komoly kapcsolatban áll az ország külpolitikai fordulatával is. Egy iráni-török-orosz kiegyezés pedig teljesen átalakítaná a közel-keleti erőviszonyokat.