Legalább negyvenegy ember, köztük 28 civil meghalt az Egyesült Államok vezette szövetségesek légicsapásaiban, amikor a dzsihadisták kezén lévő területeket támadták Szíriában, miközben az Iszlám Állam terrorszerveet két tucat civilt mészárolt le egy általa elfoglalt településen - közölte pénteken egy emigráns szervezet.
A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a harci gépek az Iszlám Állam fegyvereseinek állásait bombázták Aleppó tartományban, mintegy húsz kilométerre a szélsőségesek egyik erődítményének tekintett Manbídzs településtől észak-nyugatra, amelyet a Szíriai Demokratikus Erők (FDS) nevű kurd-arab fegyveres ernyőszervezet ostromol.

Rami Abdel Rahman, az OSDH igazgatója tájékoztatása szerint negyvenegyen meghaltak. A halottak között 28 civil volt, közte hét gyerek, a tizenhárom másik halálos áldozatot még nem azonosították, hogy az fegyveres vagy civil volt - tette hozzá.

Az OSDH szerint az Iszlám Állam fegyveresei Manbídzs közelében elfoglaltak egy falut, amelynek legalább 24 lakosát lemészárolta.

Eközben a tartomány harcok dúlta központjában, Aleppóban civilek egy kis csoportjának sikerült elhagynia a felkelők ellenőrzése alatt lévő negyedeket, amelyeket a kormányerők vontak ostrom alá, de amelyek menekülő folyosókat nyitottak a helyi lakosok számára.

A folyosók megnyitásával a hadsereg ki akarja üríteni összesen mintegy 250 ezer lakosú negyedeket, hogy könnyebben foglalja vissza a 2012 óta a felkelők kezén lévő területeket az ország második legnagyobb városában.

Az OSDH vezetőjének értesülései szerint azóta, hogy csütörtökön egy szíriai-orosz kezdeményezés keretében folyosókat nyitottak, egy tucatnyi ember hagyta el Busztán al-Kaszr negyedet. Szerinte a felkelőcsoportok megerősítették ezeknek a folyosóknak az ellenőrzését, megakadályozva, hogy a lakosok megközelítsék ezeket a helyeket.

"Bezárták a folyosót a felkelők oldalán, amely ugyanakkor nyitott a kormányerők által felügyelt részen".
A csütörtökön meghirdetett szíriai-orosz humanitárius művelet ellenére a kormányhadsereg pénteken hajnal előtt folytatta a felkelők negyedeinek bombázását - állította az OSDH.

Elemzők szerint Aleppó elvesztése a felkelés végét is jelenthetné, egyben fordulópontot hozna a háborúban, amelyben már 280 ezren meghaltak.

Amennyiben a felkelők elvesztik Aleppót, nem marad más fellegváruk, mint Damaszkusz tartomány, ezen belül is Kelet-Gúta, és még néhány régió szétszórva az ország déli részén. A többi terület a kormányerők vagy a dzsihadisták kezén van.

MTI