Az idei első negyedévben növekedésnek indultak a magánszektor beruházásai, ez pedig azt jelenti, hogy fordulat következett be a tavaly év végéhez képest. Várható-e további emelkedés? Erről beszélt az M1 reggeli műsorában Boros Imre közgazdász.
A 2008-as válság után a GDP, a nemzeti jövedelem, a fogyasztás és minden más zuhanórepülésbe kezdett, majd 2009-ben hozzávetőleg 9%-os volt a gazdaság visszaesése – beszélt az elmúlt évek tendenciáiról Boros Imre közgazdász az M1 reggeli műsorában. Hozzátette: a fogyasztás a megszorító programok miatt még nagyobbat esett és hosszú évek teltek el, mire a gazdaság elkezdett valamennyire növekedni.

Érzékelhető módon évek óta nő a fogyasztás, hónapról hónapra – tette hozzá. A fogyasztás kielégítése a magánszektor beruházásit illetően először úgy történt, hogy a meglévő kapacitásokat használták ki.

„Ezután folyamatosan vették fel az embereket, több százezer fővel nőtt az alkalmazott munkaerő létszáma, és most jutott el a gazdaság abba az állapotba, hogy új beruházások szükségesek a növekvő kereslet kielégítésére” – fogalmazott a közgazdász.

Boros Imre fontosnak nevezte azt is, hogy nem csak a felhalmozott profitból forgathatnak vissza immáron a szektorban, hanem a monetáris környezet is barátságossá vált: megfizethetőek a kamatok, habár ma is félnek a hitelfelvételtől és a bankrendszer egy része sem szívesen hitelez egyelőre.

Az uniós kis- és középvállalati támogatások egy része viszont gyakorlatilag ingyenhitelként kezdett el beszivárogni a gazdaságba.

„Mindez együttesen megmozdította a magánszektort és úgy gondolom, további jelentős mozgások következnek” – foglalta össze Boros Imre, aki úgy véli, érezhető módon azok az iparágak mozdultak meg és fejlődnek, ahol a napi fogyasztási cikkek termelése folyik. Ezek inkább magyar helyi kis-közepes vállalkozások – mondta.

Forrás: M1 / Ma reggel