A liberális Süddeutsche Zeitung megállapította, hogy a kancellár még a Titanic katasztrófáját és John Lennon esetleges feltámadását is a “próbatétel“, illetve a “figyelemreméltó fejlemény” kifejezésekkel értékelné.
Azonban a tájékoztatón az is kiderült, hogy “teljesen normálisan is tud beszélni, amikor nem ANGELA MERKEL-ként szólal meg“. Ezt gyakrabban kellene tennie, főleg most, mert “a balták és hátizsákba rejtett pokolgépek korában” erősen csökken a bizalom iránta – írta a müncheni lap.

TOVÁBBRA SEM ISMERI EL, HOGY HIBÁZOTT

A konzervatív Die Welt kiemelte, 1977-ben a Vörös Hadsereg Frakció (RAF) szélsőbaloldali terrorszervezet merényletsorozata idején, a “német ősz” heteiben megmutatkozott, hogy a polgárok értékelik a higgadtságukat súlyos válságban is megőrző politikusokat, akik csak akkor lépnek a nyilvánosság elé, amikor valóban van mondanivalójuk.

Így viselkedett az akkori kancellár, Helmut Schmidt, de “Merkel nem Schmidt“, főleg a néhai kancellár csiszolt stílusa hiányzik belőle. Azonban így is “nyugodt akaraterőt sugárzott” a tájékoztatón, és annyira “magabiztos” volt, hogy még híres kijelentését is megismételte, miszerint Németország megbirkózik a bajokkal.

Ez a mondat “terrorveszély idején is bizakodással tölthet el, azonban elfedi, hogy a kancellár már régen kiigazította politikáját“ – áll a Die Welt kommentárjában. Hozzátették,

Angela Merkel ugyan nem akarja elismerni, hogy hibázott, de legalább tanult a hibájából. Nyitott határok többé nem lesznek. Szerencsére.

MÉG TÁVOLABBRA KERÜLT A VALÓSÁGTÓL

A baloldali Frankfurter Rundschau kiemelte, a tájékoztató ismét megmutatta az országot jellemző nyugtalanság és a kancellár stílusa közötti ellentétet. Angela Merkel “néha szinte robotszerű tárgyilagossága még távolabb került a valóságtól“ – állapították meg.

Az ország érzi, hogy már nem elég itt egy közbiztonság-erősítő törvény, amott meg egy menekültügyi szigorítás kidolgozása ahhoz, hogy mind ugyanúgy élhessünk tovább, ahogy eddig
– tették hozzá.

A kancellárnak most a terrortól való félelem révén lehetőség lett volna “az ismét megerősített wir schaffen das mellé hozzátenni, hogy pontosan miként birkózik meg az ország” a terrorral.

A legnagyobb Bundestagon kívüli párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) egyik alelnöke, Alexander Gauland már a tájékoztató előtt egy nappal, szerdán rögzítette pártja álláspontját, sürgette, hogy a támadások miatt egyelőre ne engedjenek be az országba több muzulmán vallású menedékkérőt. A politikus a kancellár tájékoztatója után közölte, nem kilenc pontos Merkel-tervre, hanem “Merkel-ellenes intézkedési csomagra van szükség országunk megmentéséhez“.