A NATO pénteken bejelentette, hogy négy nemzetközi hadtestet telepít Lengyelországba és három olyan balti országba, amelyek a Krím-félsziget 2014. évi elszakítása óta egy esetleges orosz támadástól tartanak.
A bejelentés, amelyet Lengyelország és a térség más országai régóta vártak, a NATO-csúcs első napján, a katonai szövetség főtitkára, Jens Stoltenberg részéről hangzott el.

A varsói csúcson 18 ország elnöke, közöttük Barack Obama amerikai elnök, valamint 21 miniszterelnök vett részt.

Jens Stoltenberg azt mondta, hogy az Egyesült Államok váltott személyzettel működő hadtestet tart fenn Lengyelországban. Németország Litvániában, Kanada Lettországban, az Egyesült Királyság pedig Észtországban állomásoztat egységet. Valamennyi hadtest, amelyek egyenként mintegy 1,000 főből állnak, több-nemzetiségű lesz és hat – kilenc hónapos szolgálatot teljesít, majd átadja helyét a következő egységnek. A váltott személyzet addig marad kijelölt helyén, „amíg szükséges”, mondta Jens Stoltenberg. A főtitkár hozzátette: „A ma meghozott döntések nemzeteink biztonságát szolgálják a veszélyesebbé vált világban”.

Jens Stoltenberg kijelentette: „A NATO egyetlen országra sem jelent veszélyt” és továbbra is azon van, hogy tárgyalásokat kezdeményezzen Oroszországgal.

A NATO vezetői megállapodtak abban, hogy erősítik számítógépes védelmi rendszereiket és bejelentették, hogy a NATO ballisztikus rakéta-védelmi rendszerét „készenléti állapotba” helyezték. „Ez azt jelenti, hogy a spanyol vizeken járó amerikai hajók, a törökországi radar és a romániai elfogó-rendszer képessé vált a NATO-parancsnokság és felügyelet alatti együttműködésre” mondta a főtitkár.

Barack Obama amerikai elnök korábban Varsóban azt mondta, hogy a jövő év elején egy amerikai páncélos egység érkezik Európába, amelynek főhadiszállása Lengyelországban lesz.

Antoni Macierewicz lengyel védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a NATO egy védelmi szövetség, „amely csak fenyegetésekre válaszol, hogy megvédhesse tagjait.”

A varsói csúcstalálkozó megnyitása során a lengyel elnök, Andrzej Duda kijelentette: „Ma meg kell tennünk a következő lépést. Létre kell hoznunk egy többnemzetiségű, magas színvonalú előretolt katonai jelenlétet, hogy védelmi rendszerünket és elrettentő erőnket a NATO keleti szárnyán megerősíthessük. Országaink ma elvárják tőlünk, hogy teljesítsük feladatainkat és kötelezettségeinket. Ezért mondhatjuk, hogy ez a csúcsértekezlet biztonságot hoz a bizonytalan mindennapokba, kifejezi egységünket a megosztott világban és a fenyegetések idején gondoskodik biztonságunkról.”

Forrás: figyelo.hu