Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztériuma egyaránt arra hívja fel az utazókat. hogy biztonságuk érdekében kerüljék el a zsúfolt helyeket és a tüntetéseket. Mert ezeken erőszak bontakozhat ki. A figyelmeztetést a pénteki dallasi lövöldözés után adták ki.
Bahreinben magában a brutalitás egyébként nem egészen ismeretlen. A Perzsa-öbölben fekvő apró királyságban több mint 80 tiltakozót öltek meg 2011-12-ben, amikor rendőrrohamok oszlatták szét a síita többség tömegmegmozdulásait a szunnita hatalom ellen.

De nemcsak a közel-keleti országok aggódnak most: a Bahama-szigetek a polgárai közül mindenekelőtt a fiatal fekete férfiakat inti attól, hogy konfrontálódjanak a rendőrökkel az Egyesült Államokban –  ami az elmúlt hét fejleményei után nem is csoda.

Az Egyesült Arab Emírségek már egy másik figyelmeztetést is kiadott a napokban, amiben arra hívta fel az arabokat, hogy hagyják otthon a hagyományos ruhadarabjaikat, ha a tengeren túlra indulnak. Egy üzletembert ugyanis az öltözéke miatt terroristának véltek és nagy rendőri erővel rohantak le a szállodájánál nemrég Ohióban.

Meglehetősen ritka, hogy nem az amerikaiak adnak ki utazási figyelmeztetést más országokra, hanem azok – rájuk. De azért nem példa nélküli. Kanada évek óta arról informálja polgárait, hogy óvatosan a déli szomszédnál, ott több az erőszakos bűnügy, mint odahaza. A briteket pedig arra hívja fel a londoni külügy: ne tréfálkozzanak az Egyesült Államokban azzal, hogy bomba van náluk. Főleg a reptereken ne.

Forrás: globoport.hu