Sokan gondolják úgy, hogy ha vitaminokról van szó, akkor minél több, annál jobb - de ez valójában nem feltétlenül igaz.
Az oly sokak által szedett extra mennyiségű C-vitamin jó részét például fel sem tudja dolgozni a szervezetünk, ráadásul kiegyensúlyozott étrenddel elegendő B, C és E vitamint vihetünk be.

Valójában egy vitamin van, amit érdemes lehet rendszeresen, tabletta formájában is szedni, mégpedig a D. Bár még mindig kutatják, hogy a bevitt mennyiségből pontosan mennyit hasznosítunk, az tény, hogy ebből a vitaminból kizárólag táplálkozással meglehetősen nehéz eléghez jutni.

Technikailag két különböző vitaminból - D2, amely az elfogyasztott ételből és táplálékkiegészítőkből vonódik ki, illetve D3, amely napfény hatására termelődik - tevődik össze a zsírban oldódó D, amely a csontok szilárdságáért felelős. Ezenkívül segít az izomépítésben, és ellenállóbbá teszi az immunrendszert a fertőzésekkel szemben.

Kutatások szerint azok az emberek, akik rendszeresen szednek D-vitamint, tovább élnek és ritkábban alakul ki náluk csontritkulás.

A napon töltött órák (figyeljünk a fényvédelemre!) számának növelése serkenti a vitamin termelődését a szervezetben, de található belőle a zsírosabb halak (tonhal, lazac) húsában is. Kis mennyiségben fellelhető még a borjúmájban, a sajtokban és a tojássárgájában is, illetve gyakori, hogy hozzáadott tápanyagként szerepel reggelizőpelyhek, tej és narancslevek összetevőinek listáján.

Azért arra érdemes figyelni, hogy ne adagoljuk túl, és mindig betartsuk a táplálékkiegészítő/vitamin dobozán lévő utasításokat, ha úgy döntünk, hogy szedni kezdjük: a túlzott D-vitamin bevitel hányást, székrekedést, gyengeséget és súlyvesztést is okozhat.