Az Izraelben talált 200 ember sírja megoldhatja a Biblia egyik legmélyebb és legfontosabb titkát - vagyis a filiszteusokét. A holttestek mellé ékszereket és illatos olajat is temettek, és a tudósok úgy gondolják, hogy a Bibliából ismert filiszteusok vannak a sírokban.
A sírok sok kérdést segíthetnek megválaszolni, hiszen nem sokat lehet a filiszteusokról tudni. A mediterrán eredetű nép több ókori forrásban is szerepel, például egyiptomi dokumentumokban is megjelennek.

Nem lehet tudni, hogy honnan érkeztek, és a filiszteus név sem kapcsolható semmilyen ismert nyelvhez. A Bibliában Izrael törzseivel harcoltak, nyugatra vándoroltak és öt nagy várost alapítottak a mai gázai övezetben. A leghíresebb filiszteus Góliát volt, akit Dávid győzött le.
Az Independent szerint az ásatás harminc évig tartott, több egyetem régésze is részt vett benne, például a Harvard, a Boston College, az illinois-i Wheaton College és az alabamai Troy University kutatói.

Az eredményeket az utolsó három évben teljes titokban tartották, mert nem akartak ultraortodox tüntetőket a lelőhelyen. Sokszor előfordul ugyanis Izraelben, hogy ha emberi maradványokat is találnak egy lelőhelyen, nem engedik elmozdítani, mert zsidó is lehetett az elhunyt és vallási okokból nem szabad a maradványokhoz nyúlni.
Lawrence Stager archeológus és csapata körülbelül 3 méter mélyre ástak le, hogy feltárják a temetőt, amelyet évszázadokkal később a rómaiak szőlőskertként használtak.

A nagyjából 3 évezredes csontokat ékszerek díszítették, de egyesek mellett fegyverek is voltak. A régészek néhány elhamvasztott holttestet is találtak – ez a technológia akkoriban drága és körülményes volt. Ezeken felül olyan kancsók is voltak a földben, amelyekben csecsemők csontjai nyugodtak.
Stager szerint itt az élet sokkal fényűzőbb volt, és sokkal élénkebb volt a kapcsolat a Földközi-tenger keleti részeivel, mint a keletre fekvő hegyekben, ahol zsidók éltek.

A csontokat és kerámiákat már elszállították, hogy tovább tanulmányozzák őket, és a leleteket rekonstruálni tudják. Minden egyes csont helyzetét feltérképezték, így temetkezési helyről 3D modellt is készíteni tudnak majd – írja a Reuters.