Meghalt Esterházy Péter - közölte az MTI-vel a család és Magvető Kiadó. A Kossuth-díjas író csütörtökön, a délutáni órákban halt meg, hasnyálmirigyrákban szenvedett. 
A család és a Magvető Kiadó mély fájdalommal tudatja, hogy 2016. július 14-én a délutáni órákban Esterházy Péter elhunyt - olvasható a család és Nyáry Krisztián közleményében. A 66 évesen elhunyt Kossuth-díjas írót a Magvető Kiadó saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.  

Az, hogy az író beteg volt, hogy nagyon beteg volt, tavaly a göteborgi könyvvásárra küldött üdvözlőleveléből derült ki. Esterházy Péter egyetlen mondatban, mintegy mellékesen utalt arra, hogy a hasnyálmirigyrák köti le a gondolatait.

Rák, ez a jó kezdőszó, noha nem rögtön hangzott el, nem hamar, bár azt nem gondolnám, hogy kerülték az orvosok a szót - kezdte a júniusban megjelent Hasnyálmirigynapló c. kötetében.

Akkor kezdtem figyelni a fájásokat, és jegyezgetni is kezdtem. Még a hasnyálmirigy szót is leírtam, igaz, többé-kevésbé véletlenül, azaz ártatlanul. Cetlijeim vannak mindig kéznél, hogy bármit bármikor lejegyezzek, de nem vagyok (igazi) naplóíró. A naplóíró az időt ellenőrizné, a napot szeretné rögzíteni mindenestül. Engem mintha csak a baj tenne azzá. Ez történt a Javított kiadás esetében is. Próbáltam, próbálom a bajt nyakon csípni. Mondatok igájába hajlítani. Mondatok igája – hát ilyenekből látszik a baj.

Esterházy Péter gyógyulásáért egy ország szorított. Még tavaly novemberben alakult egy Facebook-csoport, Péter, gyógyulj címen, ami a betegség hírének szétfutására - Esterházy Péter nem tudott részt venni a Göteborgi könyvvásáron, ekkor közölte, hogy miért is nem - néhány óra alatt többezres taglétszámúra duzzadt.

Esterházy Péter 1950-ben született Budapesten. Nagyapja Esterházy Móric (1881–1960) gróf, 1917-ben Magyarország miniszterelnöke volt. Édesapja gróf Esterházy Mátyás (1919–1998), édesanyja Mányoki Irén Magdolna (1916–1980). A budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett. Eredetileg matematikusként végzett az ELTE-n 1974-ben; 1978 óta szabadfoglalkozású író. Magyarországon több száz tanulmány, kritika jelent meg munkáiról; számos rangos irodalmi díjban részesült bel- és külföldön egyaránt. Regényeit és elbeszéléseit több mint húsz nyelvre fordították le, külföldön is széles körben ismert és elismert.

Elegánsan olvasni, nagylelkűen. Úgy olvasni, mintha a siralomházban olvasnád az utolsó könyvet, melyet még beadott celládba a porkoláb. Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék. Gondold meg, hogy csak az ember olvas.  A 87. Ünnepi Könyvhetet Esterházy Péter nyitotta meg. 


Esterházy Péter tagja volt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának és a Berlini Művészeti Akadémiának. Több rangos elismerésben is részesült, 1996-ban Kossuth-díjat kapott, 1999-ben az Európai Irodalom Osztrák Állami Díjat vehette át.

MTI